REUNIUNE la nivel inalt la Geneva pentru gasirea unor solutii la CRIZA DIN UCRAINA

Ministrii afacerilor externe din Rusia, SUA, UE si reprezentantii Kievului se vor reuni joi la Geneva, pentru a discuta pe marginea mijloacelor prin care UCRAINA ar putea fi scoasa din profunda CRIZA in care se afla in prezent, relateaza Agerpres, care citeaza ITAR-TASS.

Respectivul format de consultari a fost propus de secretarul de stat american John Kerry, la inceputul acestei luni, iar treptat reuniunea a inceput sa prinda contur, dupa ce si ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, si-a dat acordul.

Cu toate acestea, in pofida faptului ca discutiile vor incepe peste cateva ore, una dintre cele mai mari necunoscute raman subiectele concrete pe care le vor discuta delegatiile in spatele usilor inchise ale luxosului hotel “Intercontinental” din Geneva.

Cu cateva zile in urma, in timpul vizitei sale in China, Lavrov a declarat ca agenda consultarilor a fost pusa de acord in prealabil. “Dezescaladarea, dezarmarea formatiunilor ilegale, reforma constitutionala si desfasurarea alegerilor (in Ucraina)”, a spus seful diplomatiei ruse.

In acelasi timp, potrivit diplomatilor americani, “la ora actuala nu exista o ordine de zi”. “Nu am vazut-o si cred ca fiecare delegatie va veni la Geneva cu propriile propuneri”, a declarat un reprezentant al reprezentantei permanente a SUA la departamentul de la Geneva al ONU. SUA sunt organizatorii reuniunii cvadrilaterale din Elvetia.

Citeste si: Ucraina provoaca dispute in Consiliul de Securitate al ONU

Potrivit ITAR-TASS, partea ucraineana intentioneaza sa puna accentul pe alte subiecte. Dupa cum a declarat miercuri ministrul interimar al afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Descita, care va conduce delegatia la aceste consultari, Ucraina va insista asupra anularii deciziei Consiliului Federatiei ruse de a permite utilizarea trupelor ruse pe teritoriul ucrainean. In afara de aceasta, Kievul intentioneaza sa insiste asupra “retragerii trupelor ruse din Crimeea”, “rechemarea trupelor Rusiei de la granitele de est cu Ucraina” si “anularea deciziei juridice privind anexarea Crimeii”.

In ceea ce priveste tematica ucraineana interna, de exemplu problema federalizarii tarii, asupra careia insista Moscova, Kievul nu intentioneaza sa o abordeze in Elvetia. “Ucraina nu va discuta la aceasta reuniune problemele ucrainene interne si de aceea nu vom discuta problemele legate de federalizarea Ucrainei. Aceasta problema nu se afla pe ordinea de zi”, a anuntat reprezentantul Ucrainei de la departamentul ONU si altor organizatii internationale de la Geneva, Iuri Klimenko.

Partea rusa nu este de acord cu o asemenea abordare. “Nu dati crezare declaratiilor conform carora la reuniune nu se intentioneaza discutarea crizei ucrainene interne si ca se va discuta (doar) despre pasii pe care trebuie sa-i intreprinda Rusia. Este o minciuna. Ne reunim tocmai pentru a discuta despre criza ucraineana interna”, a subliniat Lavrov.

Citeste si: Vladimir Putin l-a indemnat pe presedintele SUA sa faca tot posibilul pentru a impiedica o baie de sange

Astfel, dupa cum constata ITAR-TASS, practic singurul aspect asupra caruia exista, se pare, acord este necesitatea dezescaladarii conflictului, despre care au amintit toti participantii reuniunii, inclusiv sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton. “Scopul acestei intrevederi este de a incepe dialogul pe marginea modului in care ar putea fi dezamorsata situatia din Ucraina si pentru readucerea stabilitatii in aceasta tara”, a spus Ashton.

In acelasi timp, Moscova este convinsa ca, in pofida faptului ca formatul de la Geneva ar putea fi util, ucrainenii sunt cei care trebuie sa convina asupra cailor de depasire a crizei, ei avand dreptul sa faca acest lucru fara presiuni si fara ca cineva sa trimita impotriva lor forte armate, un pericol in acest sens existand din ce in ce mai mult in sud-estul Ucrainei.

“Ucrainenii sunt cei care trebuie sa ajunga la un acord, pentru ca sursele problemei se afla in profunda criza a statalitatii din Ucraina, iar fara inceperea unui dialog cu participarea echitabila a tuturor fortelor politice si tuturor regiunilor criza nu va putea fi depasita”, a spus seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

Sursa foto: realitatea.net