ACORD pentru CODUL FISCAL. REACTIILE lui GABRIEL OPREA si LIVIU DRAGNEA. UPDATE

Liderii PSD, UNPR, PNL, UDMR si ALDE se vor intalni, din nou, joi, pentru a lua o DECIZIE POLITICA in privinta NOULUI COD FISCAL, dupa ce sesiunea parlamentara extraordinara, prevazuta pentru discutarea cererii de reexaminare a Codului, formulata de presedintele KLAUS IOHANNIS, a fost ANULATA, la propunerea PSD, care a considerat, prin vocea lui Liviu Dragnea, ca “nu sunt suficiente consultarile tehnice”. Intalnirea se va desfasura la ora 10.00, la Palatul Parlamentului.

UPDATE 11.50: LIVIU DRAGNEA, presedintele interimar al PSD, a declarat la sfarsitul discutiilor ca: “Guvernul trebuie sa prezinte proiectul de buget pe 2016 pana la 15 noiembrie. TAXA pe STALP va fi eliminata in 2017 la fel ca si supraacciza pe combustibil. Pe CODUL FISCAL s-a ajuns la un consens politic, astfel ca reducerea TVA va fi de 20% din 2016 si de 19% din 2017. Pentru acest lucru nu este nevoie sa semnam documente. Suntem oameni seriosi si nu este nevoie de acte ca sa certifice aceasta intelegere”. Declaratia completa a lui LIVU DRAGNEA poate fi citita AICI.

UPDATE 11.45: “A fost foarte buna intalnirea”, a declarat liderul UNPR GABRIEL OPREA, primul iesit de la negocieri. “Veti fi surprinsi placut”, a declarat OPREA, subliniind ca “este un dialog constructiv, lucrurile se armonizeaza, ceea ce e in interesul Romaniei”. Liderul UNPR nu a vrut sa dea mai multe detalii despre deciziile convenite, urmand ca ceilalti participanti sa le anunte.

UPDATE 10.45: Este posibil ca modificarile propuse la negocierile tehnice sa ramana in picioare – SCADEREA TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si amanarea eliminarii supraacizei pe carburant de la 1 ianuarie 2017. Urmand ca REDUCEREA TVA la 19% sa aiba loc din 2017.

Insa PNL are o noua propunere pe care va lansa in negocieri – SCADEREA TVA la 20% de la 1 IULIE 2016, sustin surse parlamentare.

Totodata este de asteptat ca PSD si UNPR sa faca front comun in aceste negocieri, cu toate ca UNPR agrease varianta REDUCERII TVA in trepte, in timp ce PSD dorea SCADEREA TVA la 19%, potrivit unor surse din conducerea partidului.

UDMR si ALDE ar prefera in continuare REDUCEREA TVA la 19% din 2016.

STIRE INITIALA

Reprezentatii partidelor politice au avut, saptamana trecuta, o CONSULTARE TEHNICA, la care a participat si ministrul Finantelor, EUGEN TEODOROVICI, si in cadrul careia cei mai multi au fost de acord cu un PACT TEHNIC privind o cota de TVA de 20%, in loc de 19% si amanarea eliminarii accizelor la alcool si carburanti. Desi acordul tehnic urma sa stea la baza unei decizii privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, in cadrul sesiunii parlamentare extraordinare, presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat, insa, luni, dupa prima sedinta a coalitiei guvernamentale, ca PARTIDELE DIN COALITIE doresc o intalnire politica, la nivelul presedintilor de partide, informeaza Mediafax.

CITESTE SI: SESIUNEA EXTRAORDINARA PENTRU CODUL FISCAL, AMANATA. TARICEANU: SA NU NE GRABIM INUTIL!

Sesiunea parlamentara extrordinara a fost anulata, modificarea Codului urmand sa fie facuta in sesiunea normala care incepe la 1 septembrie.

“Este important sa avem intalnirea joi, Codul Fiscal nu este o joaca, este una dintre cele mai importante legi. Noi am considerat in coalitie, sa ne luam cateva zile sa ne uitam pe cifre si SA LUAM O DECIZIE IN CUNOSTINTA DE CAUZA”, a mai explicat Dragnea, decizia de amanare a discutarii Codului Fiscal in Parlament.

In legatura cu intalnirea tehnica intre reprezentantii partidelor, Dragnea a spus ca ministrul Teodorovici a avut UN SINGUR MANDAT, acela de a asculta opiniile si a furniza datele tehnice, aratand ca aceasta a gresit daca a anuntat ca ar exista consens pe tema Codului Fiscal.

Toti liderii partidelor au fost de acord cu o intalnire politica. Copresedintele PNL, ALINA GORGHIU, declara, luni, ca a raspuns favorabil solicitarii liderului PSD Liviu Dragnea pentru intalnirea politica de joi pe Codul fiscal pentru ca se suprapune pe dorinta PNL, adaugand ca remarca cu “satisfactie” ca, pentru prima data, Coalitia de guvernare se disociaza de “HEIRUPISMUL” LUI PONTA.

Gorghiu mai preciza ca PNL va pune problema “usor altfel”, la aceasta intalnire politica, si anume ca legi votate in unanimitate de Parlament, cum este cea privind pactul fiscal, nu au fost respectate prin prevederile noului Cod Fiscal si va sustine ca este important sa se ajunga la o formula care sa tina dincolo de ALEGERILE DE ANUL VIITOR. Totodata, Gorghiu preciza ca discutia de, joi, va fi una “fluida” si ca nu se va opune daca va fi nevoie de consultarea BNR sau a Consiliului Fiscal.

CITESTE SI: GORGHIU: SUNT OPTIMISTA CA VOM AGREA O FORMA A CODULUI FISCAL CARE SA GENEREZE STABILITATE

La randul sau, presedintele UNPR, GABRIEL OPREA, declara, luni, ca este normal ca dupa intalnirea tehnica a reprezentantilor partidelor sa urmeze DISCUTII LA NIVELUL LIDERILOR, aratand ca si copresedintii PNL au sustinut acest lucru.

De asemenea, presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, afirma ca discutiile politice pe marginea Codului Fiscal reprezinta o SOLUTIE MAI BUNA decat respingerea cererii de reexaminare in Parlament, deoarece PSD nu si-a asumat politic intelegerea tehnica, dar trebuie sa vina si cu argumente care sa motiveze acest fapt.

In schimb, presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, copresedinte ALDE, a criticat cererea de reexaminare a Codului fiscal, considerand ca este “o SITUATIE INEDITA DIN PUNCT DE VEDERE PROCEDURAL”, intrucat “in mod normal solicitarile presedintelui trebuie sa fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care presedintele le considera a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul”.

CITESTE SI: PONTA: EU MI-AM FACUT TREABA, AM PUS PE MASA UN COD FISCAL FOARTE BUN

Premierul VICTOR PONTA nu va participa la discutiile de joi. Dupa anularea sesiunii parlamentare extraordinare, el a sustinut ca nu il deranjeaza amanarea Codului Fiscal, ca SI-A FACUT TREABA si nu si-a schimbat parerea in privinta Codului Fiscal, sustinand o cota TVA de 20%, pentru care ar fi avut si acordul presedintelui Klaus Iohannis, cu care a avut o intrevedere, saptamana trecuta.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, in 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o “riguroasa analiza” a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

Sursa foto: Realitatea