REUNIUNEA JAI. Ministrii de Interne au ajuns la un acord politic pentru primirea celor 160.000 de refugiati, fara detalii privind cotele. UPDATE

Radio France Internationale (RFI) a obtinut proiectul de concluzii al REUNIUNII JAI, care se va desfasura astazi la Bruxelles. Potrivit documentului obtinut de RFI, COTELE OBLIGATORII privind REFUGIATII au fost scoase, o decizie privind IMGRANTII urmand a se lua la reuniunea din 8 octombrie.

UPDATE 22:35: Ministrii de interne ai statelor membre in UE, reuniti luni la Bruxelles, ar urma sa ajunga la un “acord politic” pentru primirea celor 160.000 de refugiati, insa fara a se intra in detalii privind repartizarea imigrantilor in functie de cote, au anuntat luni seara ministrii de interne german si francez, potrivit AFP si DPA.

“Am ajuns astazi la un acord privind repartizarea a 160.000 de refugiati”, a declarat Thomas de Maiziere, in timpul unei conferinte de presa franco-germane, organizate cu putin timp inainte de incheierea reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI). 

“Nu am ajuns la un acord cu privire la fixarea de cote”, a recunoscut, totodata, De Maiziere, in conditiile in care Comisia Europeana a propus saptamana trecuta, la Strasbourg, cote obligatorii, cu o cifra concreta pentru fiecare tara, optiune respinsa de mai multe state membre. “Vom perfecta acordul abia in timpul viitoarei reuniuni din 8 octombrie”, a precizat ministrul german. 

“Aceasta este o etapa importanta, insa foarte departe de ceea ce asteptam noi ca solidaritate in UE”, a mai estimat ministrul de interne al Germaniei. 

UPDATE 18:36: Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea in statele membre a 40.000 de imigranti extracomunitari cu statut de refugiat ajunsi in Grecia si Italia.

“Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne a adoptat o decizie care permite stabilirea unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale de care sa beneficieze Italia si Grecia”, informeaza un comunicat oficial.

“Decizia prevede instituirea unui mecanism temporar si exceptional de relocare spre alte tari, in urmatorii doi ani, a refugiatilor ajunsi in Italia si Grecia. Mecanismul se va aplica persoanelor aflate in nevoie evidenta de protectie internationala care au ajuns sau ajung pe teritoriile Italiei si Greciei”, precizeaza comunicatul.

Consiliul European a stabilit in iulie distribuirea a 32.256 de imigranti cu statut de refugiat. De asemenea, s-a stabilit ca cifrele sa fie actualizate in decembrie 2015 pana la limita totala de 40.000 de persoane. Tarile care vor participa la acest mecanism vor primi cate 6.000 de euro pentru fiecare imigrant acceptat.

In cadrul acestei scheme initiale de relocare, Romania ar fi urmat sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari.

Stire initiala

 „UE nu aduce astazi un raspuns CRIZEI MIGRANTILOR”, este titlul materialului publicat de RFI si care are la baza proiectul de concluzii al reuniunii JAI.

Raspunsul la CRIZA MIGRANTILOR nu va veni astazi de la Bruxelles unde ministrii UE de interne nu vor lua nicio DECIZIE DEFINITIVA, noteaza RFI. Cuvantul „obligatoriu” nu apare referitor la redistribuirea celor 160.000 intre 22 de state membre. O decizie ar putea fi luata la urmatoarea reuniune in 8 octombrie, transmite corespondentul Radio France Internationale la Bruxelles, Mihaela Gherghisan.

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATI: AUSTRIA TRIMITE ARMATA LA GRANITA CU UNGARIA. RESTRICTII IMPUSE DE GERMANIA, CEHIA SI SLOVACIA

Relatarea corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan

Conform proiectului de concluzii al reuniunii extraordinare, ministrii vor recunoaste urgenta si gravitatea situatiei. Ei vor fi de acord ca Grecia, Italia si Ungaria, care au acum cel mai mare numar de refugiati in brate, sa fie ajutate.

Problema este ca UE nu se poate pune de acord asupra modalitatii de redistribuire a migrantilor intrucat mai multe state estice si unele nordice se impotrivesc cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeana.

Ministrii de interne vor spune astazi ca documentul Comisiei, prezentat in 9 septembrie, reprezinta „o buna baza de discutie”, dar nu vor merge mai departe. Expresia „cote obligatorii” nu apare insa in proiectul de concluzii.

Teama statelor membre este de a nu impune tarilor reticente o decizie care le-ar izola din punct de vedere politic.

CITESTE SI: GABRIEL OPREA REPREZINTA ROMANIA LA CONSILIUL JAI DEDICAT CRIZEI REFUGIATILOR

Tehnic, decizia cotelor obligatorii ar fi putut fi luata. Erau necesare doar 18 din 28 de voturi pentru ca decizia sa treaca iar avizul Parlamentului European este doar unul consultativ. UE are acum reunite cele 18 voturi in favoarea propunerii Comisiei, dar a ales sa nu le foloseasca.

Ministrii de interne europeni isi dau intalnire la Luxembourg in 8 octombrie pentru a stabili cum anume vor fi repartizati in 22 de state cei 160.000 de migranti sositi in UE din primavara si pana acum.

La acest mecanism de redistribuire nu vor participa tarile cele mai afectate, Italia, Gecia si Ungaria si nici Danemarca, Regatul Unit si Irlanda, care sunt scutite.

Avind in vedere impasul la nivel ministerial, Presedintele UE Donald Tusk a pornit acum consultarile pentru organizarea unui summit UE extraordinar in zilele acestea la Bruxelles.

Sursa foto: bbc