Revelionul de la TVR a iscat un scandal monstru: ”Spectacol grotesc și bășcălie!”

Revelionul de la TVR a iscat un scandal monstru! Emisiunea oferită de postul național la cumpăna dintre ani a dat naștere la numeroase controverse, mai ales cele două ore în care membrii grupului Vacanța Mare împreună cu Dan Bittman s-au întrecut în ironii și au confundat noaptea trecerii dintre ani cu o ”luptă” împotriva măsurilor luate împotriva pandemiei de coronavirus. Iar în schimb au primit o sumă uriașă de bani. Până la urmă criticile sunt firești și binevenite într-o democrație, însă momentele vulgare sau cele care i-au ironizat pe cei care respectă măsurile anti-COVID nu își aveau locul într-un astfel de moment.

Cele mai vehemente reacții le-au avut un membru CNA (Comisia Națională a Audiovizualului) și preşedintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Dorina Rusu, membră CNA, a reclamat ”spectacolul grotesc” al Revelionului organizat de doi foști membri ai grupului ”Vacanța mare”. „În noaptea de Revelion, televiziunea publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust şi pe cele ale bunului-simţ, ci şi legislaţia audiovizualului”, afirmă Dorina Rusu.

Aceasta spune că, în emisiunea TVR, „nu este vorba doar despre nişte glume proaste la adresa autorităţilor care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulţi oameni se uită la televizor, ia în derâdere regulile de protecţie anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor. Într-o perioadă atât de complicată cum este cea generată de pandemie, televiziunile şi posturile de radio trebuie să-şi înţeleagă nu numai libertăţile, ci şi responsabilităţile, iar televiziunea publică este cu atât mai datoare la responsabilitate cu cât este finanţată din bani publici. Dar acesta a fost încă unul dintre momentele deloc rare, din păcate, în care TVR şi-a abandonat misiunea publică”, a mai spus Dorina Rusu.

Citește și: Vacanța Mare face Revelionul la TVR. Leana și Costel vor primi o sumă uriașă

La rândul său, deputatul USR-PLUS Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, a avut o reacție la fel de vehementă referitoare la emisiunea de Revelion difuzată de TVR.

„În ultimele 7 luni, Guvernul României a dat redacțiilor de presă private aproximativ 40 de mil. €, pentru a scrie despre măsurile guvernului luate împotriva pandemiei. Am contestat constant ineficiența acestei măsuri.

Acum 2 zile, pe banii noștri, TVR1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirației.

Ceva mai contraproductiv nu se putea. Dai tot anul 40 de mil. € ca să informezi lumea (ineficient), dar permiți dezinformare pe bani publici, la televiziunea publică, în plină pandemie. În prime time. De Revelion. Adică sabotezi măsurile de împiedicare a răspândirii bolii. Pe bani mulți.

Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia.”, a scris Bulai pe pagina sa de Facebook.

Jurnalista Ondine Gherguţ a reacționat și ea, tot pe Facebook: „Textele – o mizerie, interpretarea – penibilă! O suită de scălămbăieli pline de vulgaritate. Grav a fost că prin unul dintre mesajele de pe TVR am fost făcuți «boi» pentru că respectăm restricțiile impuse pentru combaterea coronavirusului. TVR și-a bătut joc de sănătatea noastră, de viața noastră, în contextul în care se cheltuie zeci de milioane de euro din banii noștri pentru publicitate pe televiziuni pentru a convinge populația să respecte regulile de protecție”.

Actrița Nuami Dinescu a răbufnit, la rândul său, după Revelionul TVR. „Într-un an în care artiștii, actorii, regizorii, scenariștii, în mod deosebit, au șomat pur și simplu un an, să dai programul de Revelion, de la ora 23 pe mâna unor oameni lipsiți de profesionalism, de umor, de talent, de emoție, care au promovat prostul gust, vulgaritatea, mârlănia, mitocănia, lipsa de respect, lipsa de emoție, mi se pare absolut de neînțeles. E inadmisibil să lași grosolănia să se manifeste în toată splendoarea ei pe postul național. Fără supărare, a fost o mizerie. Nu știu cine a girat-o, nici nu mă interesează”, a scris aceasta pe Facebook.

Sursa foto: captura video