Revendicarile minerilor de la Baita SA vor fi rezolvate marti de CA al firmei

Ministrul delegat pentru Dialog Social, LIVIU POP, a declarat luni dupa intalnirea cu reprezentantii firmelor de la Baita, ca discutiile privind drepturile de exploatare in perimetrele miniere respective vor fi reluate marti, informeaza Agerpres. 

POP a aratat ca toate cele cinci revendicari principale ale minerilor salariati ai societatii de stat SC Baita SA vor fi rezolvate tot marti de Consiliul de Administratie al firmei.

El a adaugat ca in urma discutiilor cu reprezentantii firmelor au aparut doua documente noi, elaborate pe plan local, iar tocmai de aceea reprezentantii firmelor sunt chemati marti, 1 septembrie, la sediul ANRM pentru a clarifica situatia.

‘Dupa prima intalnire pe care am avut-o cu reprezentantii firmelor, impreuna cu directorul ANRM si secretarul de stat din minister, au aparut cateva documente noi, semnate pe plan local, despre care cei din minister si din ANRM nu stiau, fapt pentru care maine, la ora 14,00, va avea loc intalnirea cu toti reprezentantii companiilor si domnul presedinte, secretarul de stat si un reprezentant de la Ministerul de Finante, pentru a clarifica legea, care este situatia licentelor si a dreptului de exploatare. Maine se discuta cu documentele pe masa care este forma legala si cine poate sa continue activitatea acolo’, a declarat LIVIU POP.

CITESTE SI: GREVA la MINA BAITA PLAI: 25 de ORTACI sunt BLOCATI in SUBTERAN, alti 79 protesteaza la suprafata

Potrivit acestuia, cele doua documente noi pe care le-au luat la cunostinta reprezentantii statului, fiind eliberate local, au creat o anumita confuzie, care va fi eliminata maine. ‘Este vorba despre anumite acorduri de exploatare locale, participatiune la licenta, nu vreau sa intru in chestiuni tehnice. Sunt documente legate de functionarea activitatii in perimetrele miniere’, a mentionat ministrul.

LIVIU POP a adaugat ca toate cele cinci revendicari principale ale salariatitilor de la firma de stat — marirea salariilor, masa calda, prima de vacanta, echipamente de protectie, asigurarea transportului pentru intregul personal si transformarea contractelor din perioada determinata in perioada nedeterminata — se vor rezolva tot marti, 1 septembrie, in Consiliul de Administratie al SC Baita SA.

‘Le voi comunica aceste fapte, dupa care vom vedea daca vor renunta la forma de protest, care din punctul meu de vedere trebuie sa inceteze, pentru ca pe langa faptul ca nu are obiect, am aflat ca anumiti reprezentanti ai PNL incearca sa politizeze aceasta actiune si eu cred ca nu e momentul sa facem capital electoral, in conditiile in care Guvernul Romaniei si institutiile statului s-ar putea sa rezolve aceasta problema. Intentia noastra este clara: de a continua activitatea, de a avea locuri de munca, nu de a inchide activitatea sau a face alte chestiuni politice, cum incearca sa faca unii reprezentanti ai Partidului National Liberal’, a subliniat ministrul LIVIU POP.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, LIVIU POP, insotit de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel POPa, si directorul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Aurel Gheorghe, s-au deplasat, luni dupa-amiaza, la solicitarea premierului, la mina Baita din orasul Stei, pentru a discuta cu minerii protestatari si reprezentantii firmelor de la exploatarea miniera.

Delegatia venita de la Bucuresti a inceput discutii cu reprezentanti ai firmelor implicate in exploatarea Baita, atat ai companiei de stat Baita SA, cat si a celor doua firme private, Baita Bohor SA si African Consolidated Resources, alaturi de reprezentanti judiciari. La intalnire a participat si prefectul judetului Bihor, Claudiu POP.

In jur de 50 de mineri s-au blocat de sase zile in subteran, alti aproape 80 protesteaza la suprafata. Un numar de 15 angajati, de la suprafata, au intrat de luni, de la ora 15,00, in greva foamei.

Protestele minerilor de la Mina Baita au inceput marti, 25 august, cand 11 mineri s-au baricadat in subteran. A doua zi, s-au alaturat acestora si altii, astfel incat, in prezent, in jur de 50 de mineri, atat de la firma de stat Baita SA, cat si de la una privata, se afla in continuare in subteran, iar alti angajati ai companiei de stat protesteaza, in semn de solidaritate, la suprafata.

Minerii solicita sa isi poata continua activitatea la exploatarea de calcar, intrerupta de ANRM. De asemenea, protestatarii au solicitat oficialilor de la Ministerul Economiei si de la ANRM sa vada, la fata locului, conditiile de munca.

‘Ei protesteaza pentru drepturile Baitei Bihor privind exploatarea de calcar si pentru avizul de calcar ce a fost retras de ANRM. Iar cei de la African Resources protesteaza pentru asocierea pe licenta de exploatare a minereurilor polimetalice’, a declarat Ovidiu Daescu, directorul Baita SA.

 Sursa foto evz