Revizuirea Constitutiei: Cele mai importante recomandari facute de magistratii CCR

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit, in urma analizei proiectului de revizuire a Constiutiei, ca acea modificare potrivit careia persoanele fizice si juridice sunt obligate sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare este neconstitutionala.

Potrivit minutei redactate in urma analizei textului de lege, Curtea Constitutionala considera neconstitutionala acea prevedere din articolul 64, alineatul 4, referitoare la obligatia persoanelor de drept public, persoanelor juridice private si persoanelor fizice de a se prezenta direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare.

In plus, CCR considera neconstitutionala completarea adusa articolului 70, alinatul 2, litera e, referitoare la incetarea calitatii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau la data inscrierii acestuia intr-un alt partid.

Citeste si: CCR a respins 26 de articole din modificarile la Constitutie – surse 

CCR mai considera neconstitutionala eliminarea din legea fundamentala a tezelor a doua si a treia ale alineatului 2, din articolul 72, referitoare la competenta Parchetului de pe langa ICCJ, de urmarire si trimitere in judecata, respectiv la competenta de judecata a ICCJ, cu privire la senatori si deputati.

Curtea Constitutionala a decis, duminica, in urma analizei proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei, ca acele modificari aduse modului in care presedintele desemneaza candidatul la functia de premier sunt neconstitutionale.

Astfel, Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse articolului 103, alineatele 1 si 3, precum si completarii articolului 103 din Constitutie cu trei noi alineate, referitoare la modalitatea de desemnare de catre presedintele Romaniei a candidatului la functia de prim-ministru sunt neconstitutionale.

Curtea Constitutionala mai constata, cu unanimitate de voturi, neconstitutionalitatea modificarii aduse articolului 110 alineatul 1 din Constitutie, referitoare la durata mandatului Guvernului.

Citeste si: Zegrean: Daca un articol din Constitutie trebuie modificat, merita facuta modificarea 

Judecatorii Curtii Constitutionale mai considera neconstitutionala introducerea alineatului 2 in curprinsul articolului 119 referitoare la obligativitatea hotararilor Consiliului National de Securitate si modificarea partii introductive si a literei b ale alinatului 2 din articolului 133, referitoare la cresterea numarului membrilor CSM reprezentanti ai societatii civile.

In proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei s-a propus ca alineatul (1) al articolului 103 sa se modifice astfel: “Presedintele il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianta politica participante la alegeri care au obtinut cel mai mare numar de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. In cazul in care exista mai multe formatiuni politice care au participat la alegeri si care au obtinut acelasi numar de mandate, presedintele il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianta politica participante la alegeri, care au obtinut cel mai mare numar de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor”.

Constitutia actuala stabileste ca “presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”.

Sursa foto: realitatea.net