REVOLTA de AMPLOARE in PUSCARIILE din ROMANIA: DETINUTII FAC HAOS in 19 PENITENCIARE. UPDATE

Penitenciarul Poarta Alba din Constanta este al treilea din tara cuprins de proteste ale detinutilor, dupa penitenciarul de maxima siguranta din Iasi si cel din Botosani. In jur de 200 de detinuti si rude ale acestora au protestat marti seara fata de conditiile de detentie, fiind nevoie de interventia mascatilor, potrivit televiziunilor de stiri.

UPDATE JOI ORA 15.00: Revolta din penitenciare s-a extins joi in 19 unitati, detinutii potestand in diverse forme fata de conditiile in care sunt inchisi.

In unele penitenciare, detinutii protesteaza doar refuzand hrana, Administratia Nationala a Penitenciarelor sustinand ca acestia “nu se manifesta violent”. In altele insa au incendiat saltele si materiale textile, au aruncat cu sticle in angajatii penitenciarului si au lovit gratiile celulelor.

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a anuntat ca joi se inregistreaza proteste in 19 penitenciare, fata de 12 miercuri seara si fata de 8 miercuri la pranz.

Proteste sunt, la penitenciarele din Iasi, Poarta Alba, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Bucuresti-Jilava, Tulcea, Bistrita, Deva, Aiud, Bacau, Margineni, Arad, Targu Mures, iar in noaptea de miercuri spre joi au fost proteste si la penitenciarele Margineni, Tulcea si Bacau.

UPDATE MIERCURI ORA 17.50: Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta miercuri, intr-un comunicat, ca in ultimele doua zile, detinuti din 10 penitenciare – Iasi, Poarta Alba, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Bistrita, Rahova si Braila – dintre cele 45 din tara au protestat impotriva conditiile din detentie, se arata intr-un comunicat al ANP, citat de Agerpres. Principalele nemultumiri ale acestora sunt supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activitati lucrative si educative, programul tv, serviciile medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si termenele stabilite de comisia pentru liberare conditionata.

Detinutii din Penitenciarul Bistrita au declansat, miercuri dupa-amiaza, un conflict spontan, alaturandu-se protestelor care au inceput in inchisorile din tara, mai multi detinuti urcand pe acoperisul institutiei si aruncand in gardienii care incearca sa se apropie cu sticle, potrivit agentiei Mediafax.

20 de detinuti de la Penitenciarul Rahova din Bucuresti s-au alaturat miercuri protestului din inchisori si refuza hrana.

Penitenciarul Iasi – nu exista manifestari violente, 480 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Alba – nu exista manifestari violente, 50 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Botosani – detinutii isi exprima nemultumirile prin lovirea gratiilor, opt detinuti au escaladat pavilionul unei sectii de detinere, 43 de detinuti au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani.

Penitenciarul Oradea – nu exista manifestari violente, cinci detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc – nu sunt manifestari violente, 81 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu – nu sunt manifestari violente, un detinut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui
 – detinutii protesteaza verbal, 43 au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat.

Penitenciarul Braila – nu sunt manifestari violente, noua detinuti au refuzat hrana.

STIRE INITIALA

La Poarta Alba, 200 de detinuti ar fi intrat in greva foamei, scrie presa locala. Miercuri dimineata, 1.000 de detinuti de la penitenciarul din Botosani au reluat protestul inceput marti seara si intrerupt de interventia trupelor SIAS. In toate cele 3 penitenciare, detinutii au iesit la geamuri, au tras de gratii si au lovit cu sticle, iar la penitenciarul de maxima siguranta din Iasi, unde au fost revolte doua zile consecutiv, o celula a fost incendiata. O parte dintre ei au refuzat hrana din penitenciar.

La Botosani, detinutii au declansat revolta marti seara, trupele SIAS fiind chemate pentru a interveni. Ei au refuzat sa manance si au aruncat mancarea pe jos, apoi au refuzat sa intre in celule, ramanand pe holuri si scandand. Detinutii din Botosani au strigat “Hotii! Hotii!”, “Jos comunismul”, “Brehuiescu, nu uita! Puscaria nu-i a ta”, “Libertate”, “Hotii ne tin ilegal” si “Vrem dreptate!”, potrivit stiri.botosani.ro.

CITESTE SI: INCENDIU LA PENITENCIARUL RAHOVA: UN DETINUT SI-A DAT FOC LA CELULA

La penitenciarul de maxima siguranta din Iasi, protestele au inceput luni si au durat doua zile consecutiv, iar marti, o celula a fost incendiata.  “Marti, 12 iulie 2016, in jurul orei 09,00, parte din detinutii aflati la curtea de plimbare au reluat protestele din seara zilei precedente, exprimandu-si verbal nemultumiri legate de conditiile de detentie si conducerea unitatii. Ulterior, a fost incendiata o camera de detentie, iar angajatii au intervenit imediat pentru evacuarea detinutilor cazati la camera respectiva, fara a fi necesara evacuarea intregii sectii”, au aratat reprezentantii penitenciarului Iasi, intr-un comunicat.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat in mai multe randuri ca inchisorile romanesti sunt suprapopulate si a anuntat ca urmeaza sa fie construite doua penitenciare noi, cu cate 1.000 de locuri fiecare. Raluca Pruna considera insa ca problema suprapopularii nu poate fi rezolvata pe termen lung doar prin construirea de noi penitenciare, afirmand ca este necesara si consolidarea sistemului de probatiune.

Sursa foto: gandul