Revolta Ucraina: Parlamentul cauta un nou Guvern, in prezenta lui Catherine Ashton

Parlamentul ucrainean urmeaza sa se intruneasca, luni dimineata, in vederea formarii unui nou Guvern, dupa destituirea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, care deschide calea catre o noua era in aceasta tara aflata in criza de trei luni, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, este asteptata la Kiev pentru a discuta despre masurile care urmeaza sa fie adoptate pentru calmarea atmosferei si pentru stabilizarea economiei tarii, in contextul in care occidentalii si-au multiplicat duminica declaratiile care indeamna la respectarea integritatii teritoriale a statului si evitarea impartirii lui.

Ucraina se confrunta cu dificultatii uriase, in primul rand cu riscul unui default. Fosta republica sovietica s-a confruntat in ultima saptamana cu un nivel fara precedent al violentei – 82 de persoane au fost ucise in trei zile -, insa fosta opozitie a trecut rapid la actiune pentru a pune tara pe picioare.

Parlamentul, dominat de-acum de deputati anti-Ianukovici, l-a numit duminica pe Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timosenko, in functia de presedinte interimar. In urmatoarele 48 de ore urmeaza sa fie numit un Guvern pentru perioada de pana la alegerile prezidentiale anticipate prevazute la 25 mai.

Citeste si: Casa Alba: O impartire a Ucrainei nu este in interesul nimanui

Noul sef de stat nu a ascuns dificultatile cu care se confrunta tara. “Ucraina este pe cale sa alunece in prapastie, se afla pe marginea prapastiei intrarii in incetare de plati”, a declarat el intr-un mesaj televizat adresat natiunii. El a reafirmat, totodata, ca integrarea europeana este “o prioritate” a Ucrainei.

“Suntem pregatiti pentru un dialog cu Rusia, dezvoltandu-ne relatiile pe picior de egalitate (…) si respecand optiunea europeana a Ucrainei”, a spus el.

Catherine Ashton urmeaza sa-i intalneasca luni pe “principalii actori” si sa “discute despre sustinerea UE a unei solutii durabile la criza politica, dar si despre masuri de stabilizare a situatiei economice” a tarii.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a indemnat duminica sa se ia in calcul un ajutor economic. “O Ucraina in faliment ar fi o greutate importanta atat pentru vecinul sau de la est, cat si pentru Uniunea Europana”, a pledat el.

Sursa foto: bbc.co.uk