Revolta Ucraina LIVE VIDEO: Timosenko le vorbeste manifestantilor din Piata Independentei UPDATE

UPDATE: 22.15: “Continuati protestele pentru ca nimeni nu va va trada. Aveti posibilitatea sa schimbati Ucraina si puteti face acest lucru”, a continuat Timosenko adaugand ca Viktor Ianukovici ar trebui adus in Piata Independentei si pus fata in fata cu protestatarii.

UPDATE: 21.40: “Cea mai mare bucurie a mea este ca ma intorc la o Ucraina absolut noua. Era dictaturii, criminalitatii si ilegalitatilor s-a sfarsit. O noua era a inceput, o era a oamenilor liberi, o tara libera, o tara europeana”, a spus Timosenko unor protestatari din strada Grusevski, acolo de unde au inceput miscarile de protest.

“Nu vom fi demni de memoria celor ucisi si care ne-au deschis drumul, daca nu ii pedepsim pe cei care le-au luat viata, i-au batut pe studenti, care i-au batut pe minunatii nostri oameni”, a mai spus fostul premier al Ucrainei.

UPDATE: 21.30: Iulia Timosenko a ajuns in Piata Independentei din Kiev si se pregateste sa le vorbeasca zecilor de mii de manifestanti, simpatizanti ai Opozitiei.

UPDATE: 20.10: Iulia Timosenko a ajuns la Kiev. Ea este asteptata in Piata Independentei de mii de oameni. Conform ultimelor informatii, „Doamna de Fier” din tara vecina a anuntat ca va participa la alegerile prezidentiale din data de 25 mai.

UPDATE: 19.45: Serviciul de granita ucraineana a anuntat ca un guvernator si un primar au fugit in Rusia. Este vorba despre doi dintre aliatii importanti ai presedintelui Ianukovici, guvernatorul regional din Harkov, Mihailo Dobkin, si primarul din Harkov, Ghenadi Kernes. 

UPDATE: 19.15: Presedintele Viktor Ianukovici a incercat sa plece din tara cu destinatia Rusia, insa a fost impiedicat si acum se afla in regiunea Donetk, a dezvaluit noul sef al Parlamentului, Aleksander Turcinov.

UPDATE: 18:00: Iulia Timosenko a fost eliberata in urma cu putin timp. Ea a parasit inchisoarea din Harkov cu o masina si se indreapta spre aeroport. Cel mai probabil va zbura spre Kiev, urmand sa mearga in Piata Independentei pentru a vorbi cu manifestantii. 

Iulia Timosenko a parasit, sambata, intr-un scaun cu rotile spitalul inchisorii din Harkov, in nord-estul tarii, unde era detinuta, si s-a urcat intr-o masina de teren neagra, relatează BBC News On-line.

“Patria noastra va fi capabila de astazi sa vada soarele si cerul pentru ca dictatura s-a terminat”, le-a spus Timosenko reporterilor la eliberarea ei din spitalul in care a fost tinuta prizoniera in mare parte a celor trei ani de inchisoare, anunta The Independent.

UPDATE: 17:20: Viktor Ianukovici a fost destituit de Parlamentul Ucrainei. 328 dintre cei 450 de parlamentari au votat in favoarea acestei decizii. Alegerile anticipate vor avea loc pe data de 25 mai.

UPDATE: 17.10: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe,  a declarat ca Opozitia ucraineana nu a respectat termenii intelegerii cu Ianukovici si este condusa de “extremisti inarmati si pogromisti, a caror actiune reprezinta o amenintare directa la suveranitatea Ucrainei si ordinii constitutionale”. Acesta cere Frantei, Germaniei si Poloniei sa isi folsoeasca influenta pe langa Opozitie pentru a se asigura de indeplinirea acordului de vineri.

UPDATE: 17.05: Cateva mii de oameni s-au strans in piata centrala din Sevastopol, acolo unde se afla flota de la Marea Neagra a Rusiei, si cer reunificarea cu Rusia.

UPDATE: 17.00: Viktor Ianukovici a dezvaluit ca presedintele Parlamentului, Volodimir Rybak, a fost batut si se recupereaza la Donetk, si ca parlamentarii din Partidul Regiunilor au demisionat sub presiune. Totodata, acesta a spus ca nu va semna legile „banditilor” si ca deciziile luate, sambata, in Parlament sunt ilegale.

UPDATE: 16.55:  Ministrul polonez de Externe ii raspunde lui Ianukovici pe Twitter: “Nu a fost nicio lovitura de stat la Kiev. Cladirile guvernamentale au fost abandonate. Presedintele parlamentului a fost ales legal. Ianukovici are 24 de ore sa semneze legea privind intrarea in vigoare a constitutiei din 2004”.

UPDATE: 16.50: Politia din Ucraina a trecut de partea Opozitiei, in timp ce armata a anuntat ca nu va interveni in cadrul acestui conflict.

UPDATE: 16.45:  Viktor Ianukovici a anuntat sambata ca “nu are intentia” de a demisiona, intr-o alocutiune televizata. “Tara asista la o lovitura de stat”, a declarat el. “Nu intentionez sa-mi dau demisia. Sunt un presedinte ales legitim. Nu intentionez sa parasesc tara”, a subliniat Ianukovici.

UPDATE: 14.50: Purtatorul de cuvant al Iuliei Timosenko a declarat, oficial,  ca aceasta nu a fost eliberata din inchisoare, dar ca iesirea fostului premier ucrainian din penitenciar nu este decat o chestiune de timp!

UPDATE: 14.15: Iulia Timosenko a fost eliberata, anunta agentiile de presa internationale citand presa locala.

UPDATE: 13.50: Procurorul general a fost revocat din functie. Presedintele Viktor Ianukovici este pregatit sa demisioneze, presa ucraineana notand faptul ca acesta ar putea avea o aparitie televizata sambata seara.

UPDATE: 13.45: Parlamentul a votat cu 322 de voturi pentru urgentarea procedurii de eliberare a fostului premier Iulia Timosenko. Aceasta a primit o sentinta de sapte ani in inchisoare pentru abuz de putere, dupa semnarea unor contracte dezavantajoase de livrare de gaze rusesti.

Un alt apropiat al lui Timosenko, Arsen Avakov, a fost ales ministru de Interne interimar cu 275 de voturi.

UPDATE: 13.35: Potrivit opozitiei, presedintele Viktor Ianukovici ar fi fugit in Emiratele Unite, in timp ce presedintia sustine ca el s-ar afla la Harkov. Pe de alta parte, in Parlament se succed numeroase modificari. In locul demisionarului Volodimir Rybak in functia de presedinte al Parlamentului de la Kiev a fost numit Oleksandr Turcinov, unul dintre apropiatii Iuliei Timosenko.

Volodimir Rybak, presedintele Parlamentului ucrainean si totodata un apropiat al presedintelui Viktor Ianukovci, a demisionat sambata invocand probleme de sanatate, a anuntat vicepresedintele Parlamentului in timpul sedintei, relateaza AFP.

Volodimir Ribak a demisionat dupa ce o serie de deputati din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la putere, au anuntat ca parasesc formatiunea.

In aceeasi ordine de idei, Vitali Kliciko, unul dintre liderii opozitiei a confirmat, in fata deputatilor din Parlament, faptul ca presedintele Viktor Ianukovici a parasit Kievul.

Citeste si: Revolta Ucraina: Presedintele Ianukovici ar fi parasit capitala Kiev  

“A parasit capitala”, a declarat Vitali Kliciko. Jurnalisti de la postul Kanal 5 au relatat anterior ca au patruns fara dificultate in resedinta presedintelui, de obicei extrem de bine protejata, la periferia Kievului.

Manifestanti se afla la aproximativ 50 de metri de intrarea in sediul presedintiei, in centrul capitalei, a constatat un jurnalist AFP.

Sursa foto: kyivpost.com