REVOLUTIA ROMANA din DECEMBRIE 1989 – 20 DECEMBRIE

REVOLUTIA ROMANA din DECEMBRIE 1989. Dimineata, coloane de muncitori din intreprinderile orasului Timisoara se indreapta spre Piata Operei. Sunt in jur de 100.000-150.000 de manifestanti. La ora 14.00, efectivele militare sunt retrase in cazarmi; autoritatile centrale si locale nu-si mai exercita autoritatea asupra orasului. Astfel, Timisoara devine primul oras liber al Romaniei.

REVOLUTIA ROMANA din DECEMBRIE 1989. La Comitetul judetean PCR, o delegatie a revolutionarilor, constituita ad-hoc, le cere lui Constantin Dascalescu si lui Emil Bobu, veniti de la Bucuresti, destituirea lui Ceausescu, dizolvarea guvernului, eliberarea arestatilor, redarea catre familii a trupurilor celor ucisi in zilele anterioare, informarea corecta asupra evenimentelor de la Timisoara. Sub presiunea multimii, o parte a revendicarilor sunt acceptate, la celelalte se promite ca va raspunde Ceausescu personal.

CITESTE SI: SLUJBE DE POMENIRE pentru EROII Revolutiei din Decembrie 1989 

Se lanseaza ideea constituirii Frontului Democratic Roman si aceea a declansarii grevei generale.

REVOLUTIA ROMANA din DECEMBRIE 1989. Bucuresti — Seara, Nicolae Ceausescu, intors din vizita efectuata in Iran, apare la postul de televiziune, calificand evenimentele de la Timisoara ca fiind opera unor huligani, elemente antinationale, teroriste etc. In cadrul aceluiasi discurs, secretarul general al PCR anunta ca, intrucat manifestantii au atacat unitatile militare, acestea au fost obligate sa se apere, folosind armamentul din dotare. 

 

REVOLUTIA ROMANA din DECEMBRIE 1989. In noaptea de 20 spre 21 decembrie, Comitetul Municipal PCR hotaraste organizarea, in Piata Republicii (Piata Palatului) din fata sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare “miting popular” care sa condamne “actiunile huliganice” de la Timisoara.

Sursa foto: arhiva agerpres