REZERVELE VALUTARE la BNR au atins MINIMUL ultimilor patru ani

REZERVELE VALUTARE la Banca Nationala a Romaniei (BNR) au scazut in luna mai cu 1,76 miliarde euro, in principal din cauza rambursarilor unor transe din imprumutul de la FMI si a platii unor obligatiuni in euro ajunse la scadenta, la 30,68 miliarde euro, nivel MINIM al ultimilor patru ani.

Astfel, la 31 mai REZERVELE VALUTARE se situau la nivelul de 30.681 milioane euro, fata de 32.440 milioane euro la 30 aprilie.

Potrivit BNR, un nivel mai redus al REZERVELOR VALUTARE a fost inregistrat in luna februarie 2010, de 29,7 miliarde euro. Seriile de date din sectiunea statistica afiseaza valori diferite, iar un nivel apropiat de 30,68 miliarde euro se regaseste in intervalul iunie-august 2010, dupa care REZERVELE VALUTARE se mentin in permanenta peste 31 miliarde euro.

Citeste si: Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,23 in iulie, ajungand la 33,353 miliarde euro

In cursul lunii au avut loc intrari de 1.248 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.

Totodata, in cursul lunii iunie au avut loc iesiri de 3.007 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele. La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital și dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International (pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 784 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat circa 157 milioane echivalent euro) precum și rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 6 mai 2014, in suma de 1 339 milioane euro, capital si dobanda.

Citeste si: Aurul de la Rosia Montana ar putea fi cumparat de Banca Nationala

REZERVA DE AUR s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3 071 milioane euro.

REZERVELE INTERNATIONALE ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai au fost de 33.752 milioane euro, fata de 35.557 milioane euro la 30 aprilie.

Platile scadente in luna iunie a acestui an in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza aproximativ 667 milioane euro.

Sursa foto: livetradingnews.com