REZIDENTIAT 2013: Concurenta de 1,3 pe loc la REZIDENTIAT in centrele din Bucuresti, Iasi, Cluj, Craiova, Targu Mures si Timisoara

REZIDENTIAT 2013: Examenul de REZIDENTIAT s-a desfasurat duminica, 17 noiembrie, in Universitatile de Medicina si Farmacie din sase centre universitare din Bucuresti si din tara. Concursul de REZIDENTIAT s-a desfasurat sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata a 4 ore. Concurenta la examenul de REZIDENTIAT 2013 a fost de 1,3 pe loc.

REZIDENTIAT 2013: Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare la examenul de REZIDENTIAT 2013 se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.  Ocuparea locurilor si posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilorsi posturilor publicate pentru fiecare domeniu, urmand a se alcatui o singura clasificare pentru fiecare domeniu. Cele 200 de intrebari de concurs sunt de doua tipuri.

Concursul de REZIDENTIAT 2013 s-a desfasurat in centrele universitare din Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, dupa cum urmeaza:

• Bucuresti pentru posturile publicate in judetele: Arges, Braila, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, 
Teleorman, Tulcea si pentru locurile publicate in centrele universitare Bucuresti si Constanta;
• Cluj-Napoca: pentru posturile publicate in judetele: Alba, Bihor, Cluj, Maramures, Salaj, Satu Mare si pentru locurile publicate in centrele 
universitare Cluj-Napoca si Oradea;
• Craiova: pentru posturile publicate in judetele: Brasov, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea si pentru locurile publicate in centrele universitare 
Craiova si Brasov;
• Iasi: pentru posturile publicate in judetele: Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea si pentru locurile publicate in centrele 
universitare Iasi si Galati;
• Târgu Mures: pentru posturile publicate in judetele: Bistrita-Nasaud, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu si pentru locurile publicate in centrele 
universitare Targu Mures si Sibiu;
• Timisoara: pentru posturile publicate in judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis si pentru locurile publicate in centrele universitare Timisoara 
si Arad. 

Candidatii la concursul de REZIDENTIAT 2013 de la ministerele cu retea sanitara proprie si cei pentru Ministerul Educatiei Nationale, au sustinut concursul numai in centrul universitar Bucuresti. 


Cifra de scolarizare pe domenii si specialitati este aprobata prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei nationale. Numarul de locuri si posturi pe domenii si specialitati este stabilit defalcat pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultati de medicina,
medicina dentara si farmacie, in functie de capacitatile de pregatire pe specialitati ale acestora si sunt aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.

Pentru organizarea concursului de rezidentiat a fost desemnata o comisie centrala de rezidentiat, formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai
Ministerului Educatiei Nationale si ai universitatilor de medicina si farmacie din Romania, aprobata prin ordin comun al ministrului educatiei nationale si al ministrului sanatatii.

Concursul de REZIDENTIAT 2013 se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.

Punctajul minim de promovare prevazut mai sus se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.  Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu. Cele 200 de intrebari din concursul de REZIDENTIAT sunt de doua tipuri, astfel:

a) 25% din total sunt intrebari tip complement simplu, cu un singur raspuns corect posibil din 5; se noteaza fiecare intrebare cu raspuns corect cu 4 puncte; daca la aceste intrebari candidatii marcheaza mai mult sau mai putin de un raspuns corect, intrebarea se anuleaza (punctaj 0);

b) 75% din total sunt intrebari tip complement multiplu cu 2 – 4 raspunsuri corecte; fiecare intrebare cu raspunsuri corecte este notata cu 5 puncte; daca la aceste intrebari candidatul marcheaza mai putin de doua sau mai mult de 4 raspunsuri, intrebarea se anuleaza (punctaj 0).

In caietul de concurs se precizeaza intrebarile de tip complement simplu si intrebarile de tip complement multiplu.

DEPARTAJAREA CANDIDATILOR LA REZIDENTIAT 2013

Departajarea candidatilor cu punctaj egal se face pe baza punctajului ponderat, care reprezinta calculul statistic in functie de raspunsurile corecte date de toti candidatii la intrebarea considerata cu gradul de dificultate cel mai mare.

Departajarea candidatilor la examenul de REZIDENTIAT 2013 care au obtinut punctajul maxim posibil se face prin sustinerea unei probe suplimentare de departajare. Aceasta proba consta in 100 de intrebari din tematica si bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcatuite cu 24 de ore inainte de sustinerea probei, intr-un sediu securizat. Aceasta proba are loc in ziua de sambata, 23 noiembrie 2013, in centrul universitar in care s-a desfasurat concursul. Corectura se face in mod electronic in sala de concurs, in prezenta candidatilor. Rezultatele sunt folosite pentru alcatuirea unei ierarhizari a candidatilor care au obtinut punctajul maxim posibil. Candidatii care nu se prezinta la proba de departajare figureaza in clasificare in ordine alfabetica, dupa ierarhizarea candidatilor care au sustinut proba de departajare.

Rezidentii au obligatia sa efectueze pregatirea si sa sustina examenul de specialist in specialitatea pentru care au optat, in maximum 5 ani de la data incheierii programului de pregatire.

REZIDENTIAT 2013: CORECTAREA LUCRARILOR

La terminarea concursului de REZIDENTIAT 2013 candidatii predau sefului de sala, sub semnatura, grila de raspuns. Caietul cu intrebari ramane in posesia candidatilor, cu exceptia celor care, din indiferent ce motiv, parasesc sala in primele 3 ore de concurs.

Grilele de raspuns bune de corectat se predau de catre candidatii la REZIDENTIAT, sub semnatura, sefului de sala. Corectura acestor grile se face in mod electronic, in sala de concurs, in prezenta autorului si a inca 2 candidati din sala respectiva, care vor fi nominalizati in procesul-verbal al salii si care vor semna pe acesta si pe grilele candidatilor. Dupa anuntarea punctajului tuturor candidatilor din sala respectiva, seful de sala, in prezenta a 3 candidati, ambaleaza si sigileaza plicul cu grilele corectate si unitatile de memorie externa (memory stick). Pe durata corectarii lucrarilor candidatii raman pe locurile stabilite la intrarea in sala.

Sefii de sala completeaza un proces-verbal privind numarul de candidati inscrisi, candidati prezenti, grile de raspuns, caiete cu intrebari si unitatile de memorie externa (memory stick) returnate. Procesele-verbale sunt semnate de sefii de sala, supraveghetori si 3 candidati.

Coletele si procesele-verbale sunt puse in saci, care sunt sigilati la randul lor si predati reprezentantilor comisiei locale de rezidentiat. Pentru sigilare se folosesc clesti speciali, care se gasesc la reprezentantul desemnat de comisia locala de rezidentiat, raspunzator de locatia respectiva de concurs. Sacii sunt transportati la sediul comisiei locale de rezidentiat. Camerele in care se depoziteaza sacii sunt sigilate de presedintele comisiei locale de rezidentiat si sunt puse sub paza.

CONTESTATII REZIDENTIAT 2013

Eventualele contestatii privind raspunsurile corecte sunt depuse de candidati in termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor in salile de concurs. 

Contestatiile la REZIDENTIAT se depun la sediul comisiei locale de concurs stabilit de catre universitatea de medicina si farmacie organizatoare. Comisia locala de rezidentiat analizeaza si comunica raspunsurile corecte ramase definitive, in termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestatiilor. Comunicarea grilei corecte ramase definitiva se face prin publicarea pe pagina de internet a universitatii de medicina si farmacie si prin afisarea la sediul comisiei locale de concurs si constituie raspuns la contesta(iile primite.

In urma analizarii contestatiilor la REZIDENTIAT si stabilirii grilei corecte ramase definitiva, punctajele comunicate in sali pot suferi modificari. Daca in urma contestarii intrebarilor, comisia apreciaza ca exista intrebari care prezinta vicii de formulare, aceste intrebari sunt anulate (hotararea luata urmand a fi consemnata intr-un proces-verbal semnat de toti responsabilii grupurilor de lucru).

Anularea intrebarilor duce la anularea punctelor acordate la intrebarile respective, pentru toti candidatii. Grila corecta ramasa definitiva este aplicata tuturor candidatilor de la domeniul respectiv, indiferent daca au contestat sau nu grila cu raspunsuri anuntata in salile de concurs.

REZIDENTIAT 2013: CLASIFICAREA PE DOMENII

Clasificarea pe domenii rezulta prin unificarea electronica a rezultatelor stabilite in urma aplicarii grilei corecte ramase definitiva. Clasificarea se face pe
domenii, pe fiecare centru universitar in care a fost organizat concursul. Universitatile de medicina si farmacie au obligatia de a transmite, in format electronic, Ministerului Sanatatii cu cel putin 24 de ore inainte de afisare clasificarile definitive, in vederea emiterii ordinului ministrului sanatatii de confirmare a rezultatelor.

Data afisarii clasificarilor pe domenii, este anuntata in timp util prin massmedia si pe paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie din
Romania. Clasificarile, data si locul alegerii locurilor/posturilor in specialitate si a centrelor de pregatire pot fi accesate pe paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie din Romania. 

Foto: Gandul