REZIDENTIAT 2013: Cati concurenti sunt la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti

REZIDENTIAT 2013: Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti va organiza, in data de 17 noiembrie 2013, examenul de rezidentiat in urma caruia absolventii vor putea ocupa un loc/post in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. Examenul se desfasoara, ca in fiecare an, in centrele universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

La examenul de REZIDENTIAT 2013 in total s-au inscris un numar de 5.102 de absolventi, dintre care 1.942 s-au inscris pentru a sustine examenul in Centrul Universitar Bucuresti in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila. Cele mai cautate specializari in medicina, pentru Centrul Universitar Bucuresti, sunt medicina de familie cu 41 de locuri, chirurgie generala si reabilitarea medicala. 

Conform metodologiei examenului de rezidentiat, concursul se va desfasura in Bucuresti pentru posturile publicate in judetele: Arges, Braila, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si pentru locurile publicate in centrele universitare Bucuresti si Constanta.

Dintr-un numar total de 3.026 de locuri in toate cele trei domenii, pentru Bucuresti au fost alocate un numar de 690 de locuri in domeniul medicina, 93 in domeniul medicinei dentare si 15 de locuri in domeniul farmaciei.

Cele mai cautate specializari in medicina, pentru Centrul Universitar Bucuresti sunt: medicina de familie cu 41 de locuri, chirurgie generala cu 29 de locuri si reabilitarea medicala cu 28 de locuri. In domeniul medicina dentara cele mai cautate specializari sunt: endodontia, parodontologia si protetica dentara, fiecare cu 20 de locuri. in ceea ce priveste domeniul farmacie, specializarea loborator farmaceutic dispune de 10 locuri pentru rezidenti.

Din numarul total de absolventi inscrisi la examenul de rezidentiat din data de 17 noiembrie 2013, si anume 5102, 1942 s-au inscris pentru a sustine examenul in Centrul Universitar Bucuresti in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Din acest numar, 1454 s-au inscris pentru medicina, 377 pentru domeniul medicina dentara, iar pentru domeniul farmacie 111 candidati.

Tematica concursului de rezidentiat si bibliografia aferenta valabila pentru sesiunea noiembrie 2013 sunt aceleasi cu cele din sesiunea anterioara. Acestea sunt avizate de Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, respectiv Colegiul Farmacistilor din Romania si aprobate de Ministerul Sanatatii.

Pentru rezidentiatul in medicina, tematica cuprinde capitole din: cardiologie, pneumologie, reanimare medicala, neurologie, boli infectioase, hepato-gastroenterologie, chirurgie viscerala, ginecologie-obstetrica, reumatologie, chirurgie ortopedica, oftalmologie, chirurgie ORL, geriatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrica, pediatrie, medicina interna, radiologie, dermatologie, endocrinologie-diabet-boli metabolice, chirurgie urologica, nefrologie, hematologie – oncohematologie si oncologie.

In ceea ce priveste medicina dentara absolventii trebuie sa parcurga o tematica de 70 de capitole, iar canditatii care vor da examentul in domeniul farmaciei au de pregatit o tematica de 51 de capitole.

Concursul de rezidentiat se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.

Punctajul minim de promovare prevazut mai sus se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul. Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Grilele de raspuns bune de corectat se predau de catre candidati, sub semnatura, sefului de sala. Corectura acestor grile se face in mod electronic, in sala de concurs, in prezenta autorului si a inca 2 candidati din sala respectiva, care vor fi nominalizati in procesul-verbal al salii si care vor semna pe acesta si pe grilele candidatilor. Dupa anuntarea punctajului tuturor candidatilor din sala respectiva, seful de sala, in prezenta a 3 candidati, ambaleaza si sigileaza plicul cu grilele corectate si unitatile de memorie externa (memory stick). Pe durata corectarii lucrarilor candidatii raman pe locurile stabilite la intrarea in sala.

Eventualele contestatii privind raspunsurile corecte sunt depuse de candidati in termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor in salile de concurs. Contestatiile se depun la sediul comisiei locale de concurs stabilit de catre Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Comisia locala de concurs analizeaza si comunica raspunsurile corecte ramase definitive, in termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestatiilor. Comunicarea grilei corecte ramase definitiva se face prin publicarea pe pagina de internet a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti www.rezidentiat.umf.ro si prin afisarea la sediul comisiei locale de concurs si constituie raspuns la contestatiile primite.

Clasificarea pe domenii se realizeaza prin unificarea electronica a rezultatelor stabilite in urma aplicarii grilei, pe fiecare centru universitar in care a fost organizat concursul. Totodata, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti are obligatia de a transmite Ministerului Sanatatii, in format electronic, cu cel putin 24 de ore inainte de afisare, clasificarile definitive, in vederea emiterii ordinului Ministrului Sanatatii de confirmare a rezultatelor.