FOTO REZULTATE ALEGERI MOLDOVA: CINCI PARTIDE au intrat in PARLAMENT. UPDATE

Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) si Partidul Liberal-Democrat (PLDM) au obtinut 21,7% si, respectiv, 19% din voturi, clasandu-se pe primele pozitii la scrutinul parlamentar de duminica din Republica Moldova, dupa numararea a 80,1% din voturi, relateaza site-ul Unimedia.info.

UPDATE 12.12: Cinci formatiuni politice au acces in Parlamentul Republicii Moldova in urma alegerilor de duminica, potrivit datelor oficiale furnizate luni de Comisia Electorala Centrala (CEC).

Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) si Partidul Liberal (PL) au depasit pragul electoral de 6%, urmand sa aiba reprezentare in noul legislativ de la Chisinau.

In urma centralizarii a 89,33% din voturile exprimate, CEC a anuntat ca pe prima pozitie in optiunile electoratului s-a aflat PSRM, condus de Igor Dodon, cu 21,34% din voturi. Pe pozitia a doua s-a situat PLDM, al fostului premier Vlad Filat, iar pe trei partidul lui Vladimir Voronin, PCRM, cu 17,95% din voturi.

Celelalte doua partide care vor avea acces in Parlament sunt PDM, condus de Marian Lupu, care a obtinut 15,78% din voturi, si Partidul Liberal, in fruntea caruia se afla Mihai Ghimpu, cu 9,36%. Repartizarea provizorie a celor 101 mandate de deputati, potrivit CEC, arata dupa cum urmeaza: PSRM — 25 de mandate, PLDM — 24, PCRM — 21, PRM — 19 si PL — 12. In aceste conditii, partidele proeuropene au obtinut o majoritate in Parlament, beneficiind de 55 de mandate.

Acest rezultat le permite formarea unui nou guvern, care se realizeaza cu 50% + 1 din voturi, insa nu si desemnarea unui nou presedinte, care se face cu 60% + 1 dintre voturile parlamentarilor. Prezenta la vot la alegerile parlamentare de duminica a fost de 55,86%.

UPDATE 11.5089.19 % din procesele verbale prelucrate:

PSRM – 21.34%
PLDM –  19.46%
PCRM –  17.95%
PD -15.78%
PL – 9.36%
PCR – 5.02%

UPDATE 11.45: Pana la aceasta ora au fost procesate 88.33% din procesele verbale in cadrul acestor alegeri parlamentare din acest an, informeaza UNIMEDIA.

Potrivit datelor preliminare, in 18 raioane ale tarii majoritatea cetatenilor au votat partidele pro-europene (PLDM, PD si PL). Pentru partidele de stanga (PCRM si PSRM) au votat majoritatea cetatenilor din 15 raioane au votat, potrivit rezultatelor partiale pe fiecare raion.

Partidele pro-europene au adunat majoritatea numarului de voturi in urmatarele raioane ale tarii, 18 la numar: Chisinau, Cahul, Telenesti, Ialoveni, Criuleni, Soldanesti, Rezina, Calarasi, Ungheni, Nisporeni, Straseni, Hancesti, Anenii Noi, Cimislia, Leova, Cantemir, Cahul si Stefan Voda.

Pentru partidele care vor in Uniunea Vamala (Partidul Comunistilor din Republica Moldova si Partidul Socialistilor) au adunat majoritatea in 15 raioane din republica: Donduseni, Drochia, Balti, Gagauzia, Taraclia, Briceni, Ocnita, Edinet, Soroca, Floresti, Falesti, Sangerei, Riscani, Glodeni si Causeni.

UPDATE 10.0088.20 % din procesele verbale prelucrate pana la ora 10.00:

PSRM – 21.48%
PLDM –  19.41%
PCRM –  17.84%
PD -15.74%
PL – 9.41%

UPDATE 9.20:  Rezultatele alegerilor din Republica Moldova, dupa centralizarea tuturor proceselor verbale electronice urmeaza sa fie anuntate la ora 11.00 (11.00 ora Romaniei), a declarat presedintele Comisie Electorale Centrale, Iurie Ciocan, citat de Europa Libera, in pagina electronica.

Procesele verbale electronice urmeaza sa fie confruntate apoi cu cele pe hartie. 

Dupa numararea a 87,7 la suta din voturi, PSRM se mentine pe primul loc, cu 21,16 la suta din voturi, fiind urmat de PLDM, cu 19,23 la suta. PCRM se afla pe locul al treilea, cu 17,87 la suta, urmat de PDM cu 15,76 la suta si Partidul Liberal cu 9,3 la suta.

Coform acestor procente, PSRM ar obtine 26 de mandate, PLDM – 23, PCRM – 21 de mandat, PDM – 19 si PL – 12 mandate.

Prezenta la vot a fost de 55,86 la suta, potrivit Comisiei Electorale Centrale, la urne prezentandu-se 1.565.591 de alegatori. La Chisinau, participarea a fost mult peste cea medie, ajungand la aproape 63 la suta. Cea mai scazuta participare a fost la Basarabeasca, cu putin peste 42%. La Balti, participarea la vot a fost de 58,99 la suta, iar in Gagauzia de 49,10 la suta. La alegerile din noiembrie 2010, rata de participare a fost de 63,37 la suta. 

Comisia Electorala Centrala are la dispozitie cinci zile pentru a intocmi procesul-verbal referitor la scrutinul parlamentar. In termen de 48 de ore de la totalizarea rezultatelor alegerilor, CEC prezinta Curtii Constitutionale actele cu rezultatele votarii, listele deputatilor alesi si a candidatilor supleanti, relateaza IPN.

Stire initiala:

De asemenea, Partidul Comunistilor (PCRM) a obtinut 18%, fiind urmat de Partidul Democrat (PD), cu 15,9% din voturi, Partidul Liberal – 9,1% si Partidul Comunist Reformator – 5,06% din voturi, anunta Comisia Electorala Centrala.

Dupa anuntarea rezultatelor partiale, liderul PLDM, Vlad Filat a indemnat cetatenii sa-si pastreze calmul, subliniind ca Republica Moldova va fi un stat stabil.

CITESTE SI: Partidul Socialistilor din Republica Moldova a obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminica 

“Vreau sa le multumesc alegatorilor pentru rezistenta. Rog cetatenii sa ramana increzatori. Totul va fi bine. Vom discuta in mod responsabil cu cei care vor fi in noul Parlament, pentru ca in R.Moldova sa existe stabilitate, sa fie pastrata suveranitatea, fara embargouri si presiuni”, a declarat Filat.

In total, peste 55,86% dintre alegatorii moldoveni au votat pana la ora 21.00, adica 1 565 591 din alegatorii inscrisi in listele de baza.

Peste trei milioane de cetateni moldoveni au fost chemati duminica la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputati, intr-un scrutin crucial care va decide daca tara continua pe calea europeana sau se apropie de Rusia.

Sursa foto: timpul.md