REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Profilul romanilor care s-au prezentat la vot

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. La ora 21.00 vom afla rezultatele exit-poll-urilor din cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale desfasurate duminica, 2 noiembrie.  Institutul Roman pentru Evalure si Strategie (IRES) a realizat, pentru Digi 24, profilul alegatorului roman.

Potrivit datelor prezentate de sociologul Issore Boly, cei mai multi romani care s-au prezentat la vot, cu cateva ore inainte de inchiderea urnelor, sunt barbati, inregistrandu-se o crestere a celor cu studii superioare.

Citeste si: EXIT-POLL, DATE PARTIALE: VEZI CUM STAU CANDIDATII IN VARIANTA ACL SI CEA A PSD

“Profilul votantului, observa o crestere in ceea ce priveste persoanele tinere care au venit la vot. S-a pastrat structura in ceea ce priveste genul votantilor. Cei mai multi sunt barbati. Avem un procent crescut al celor cu studii superioare”, a spus sociologul Issore Boly.

Vezi aici datele privind prezenta la vot

O scurta analiza a istoriei alegerilor prezidentiale arata ca romanii isi aleg in mod democratic presedintele pentru a saptea oara. Prima oara s-a intamplat la sase luni dupa revolutia din decembrie, ultima oara acum cinci ani. De la trei candidati si un singur tur in 1990, prezidentiale au ajuns sa fie disputate si de 16 candidati deodata. Daca la primele alegeri romanii s-au inghesuit la urne, in ultimii ani, interesul pentru vot a scazut simtitor.