REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Urne mobile pentru alegatorii netransportabili

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Sute de pacienti internati in spitalele din Capitala vor vota, duminica, la urnele mobile ce vor fi aduse in unitatile sanitare, in urma solicitarilor formulate de acestia, care sunt centralizate si inaintate, sambata seara, sectiilor de votare.

Presedintele Romaniei se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Peste 200.000 de alegatori cu varsta de 18 ani sunt asteptati sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce peste 2.500 de cetateni cu drept de vot de peste 100 de ani sunt inscrisi de asemenea in listele electorale permanente, potrivit statisticilor AEP.

La Institutul Fundeni, de pilda, ar urma sa voteze 300 de pacienti, a precizat, pentru Mediafax, managerul unitatii, dr. Carmen Orban.

Pana vineri dupa-amiaza, acelasi numar de pacienti de la Spitalul Floreasca isi exprimasera intentia de a vota. “Este posibil ca acest numar sa creasca, in functie de solicitarile pe care le-am putea primi astazi (sambata – n.r.), inclusiv de la pacienti care urmeaza sa fie internati”, spune purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Bogdan Oprita.

Citeste si: ROMANIA VOTEAZA! CINE VA DEVENI NOUL PRESEDINTE AL ROMANIEI

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: La Spitalul “Sf. Pantelimon”, 91 de pacienti si-au exprimat intentia de a vota duminica, a precizat, tot pentru Mediafax, managerul spitalului, dr. Gheorghe Popescu.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE, START VOT. ROMANII DIN NOUA ZEELANDA AU INCEPUT VOTUL PENTRU ALEGEREA PRESEDINTELUI

Managerul Spitalului Universitar, dr. Catalin Carstoiu, a explicat ca listele nominale cu pacientii care vor sa voteze se predau sambata, in intervalul 18.00 – 20.00, sectiilor de votare de pe raza fiecarei unitati sanitare. in functie de solicitari, reprezentantii sectiilor vor sti cate buletine de vot sa aduca duminica in spitale, impreuna cu urna mobila si timbrele autocolante care se aplica pe actul de identitate.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Pe de alta parte, medicii aflati de garda in ziua scrutinului nu vor putea vota, alaturi de pacienti, la urnele mobile.

Mondo News iti recomanda si: GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ceea ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PREZIDENTIALE

Potrivit legii, pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea “VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea. in raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare si se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.