REZULTATE DEFINITIVAT 2013, IASI: Pozitia ISJ fata de rezultatele la examenul de DEFINITIVAT

rezultate-definitivat-2013

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a publicat, marti, rezultatele partiale la examenul de definitivat, potrivit carora doar 47,83% dintre candidati au reusit sa promoveze examenul la nivel national, rezultatele fiind inainte de contestatii. La nivelul judetului Iasi, rata de promovare a fost de 46,08%.

Astfel, un numar de 153 de candidati din cei 332 care au sustinut proba scrisa din cadrul examenului de definitivat au reusit sa obtina cel putin nota 8, asa cum prevede metodologia. S-a inregistrat o singura nota de 10, aceasta fiind obtinuta de Besliu Lavinia Lidia, profesoara de istorie la Colegiul “Richard Wurmbrand”.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi s-a declarat nemultumita de rezultatele obtinute. Inspectorul general, Camelia Gavrila, a tinut sa traga un semnal de alarma si a precizat ca, atata timp cat procentul tinerilor care reusesc sa obtina definitivatul in invatamantul preuniversitar este din ce in ce mai mic, ar putea interveni o situatie asemanatoare cu cea din sistemul medical, potrivit bzi.ro.

“Desigur, vorbim de un procent modest al promovarii examenului de Definitivat la Iasi. In acest context, notele mai mici ridica un semn de intrebare. Avem nevoie de tineri care sa se stabilizeze in invatamant. Sunt ingrijorata de faptul ca procentul tinerilor care au reusit sa promoveze acest examen este foarte scazut. Avand in vedere faptul ca in sistemul de sanatate, prin plecarea a foarte multi medici rezidenti in strainatate, a aparut o criza de personal, acelasi lucru se poate intampla si in invatamant”, a mai precizat, pentru bzi.ro, inspectorul Camelia Gavrila.

“Totusi, vorbim de putin peste 300 de candidati care au participat la concurs, multi dintre ei renuntand la a mai sustine proba scrisa. Sunt si foarte multe cuprinse intre 7 si 8 si aici vor fi multe contestatii, astfel ca asteptam rezultatele finale pentru a trage concluzii. Trebuie sa luam in calcul ca a existat si ca nota 8 a fost pragul minim de promovare. Totusi, notele se justifica prin slabele cunostinte pe care le-au avut candidati la nivel de metodica si didactica, elemente foarte putin abordate si in universitati. Este un moment de reflectie si pentru cei care au participat la examen. In acelasi timp, totusi vorbim de un sistem in care salarizarea este precara si poate ar trebui ca pragul de nota 8 sa fie introdus undeva la concursurile pentru obtinerea gradelor didactice”, a sintetizat prof. dr. Camelia Gavrila.

Foto: Realitatea