Ce asteapta romanii de la viitorul presedinte al Romaniei. VIDEO

Romanii participa, duminica, la primul tur al alegerilor prezidentiale. Ce asteptari au romanii de la viitorul presedinte al tarii, in conditiile in care el este seful armatei, tot el promulga legile, numeste ministri si procurori sefi si reprezinta Romania in strainatate? Site-ul Televiziunii Romane noteaza, pe pagina electronica, ca romanii au insa asteptari mult mai concrete.

Corespondentii TVR au intrebat oamenii ce asteapta de la noul presedinte. Cei mai multi se declara dezamagiti de politicieni, cu toate acestea nu si-au pierdut speranta ca noul presedinte, oricine va fi el, va fi mai bun. Saracia este lucrul care ii sperie cel mai mult pe oameni, care cred ca seful statului poate sa schimbe lucrurile.

Multi cred ca seful statului are puterea sa le influenteze direct viata de zi cu zi. De aceea ii cer lucruri concrete, chiar daca de ele sunt responsabili primarii sau Guvernul. O alta preocupare a oamenilor este coruptia si calitatea politicienilor care ii reprezinta.

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei are atributii in principal in domeniile securitatii nationale si politicii externe. Nu controleaza Executivul, dar poate participa la sedintele de guvern si este cel care semneaza decretele de numire a ministrilor.

Citeste si: Klaus IOHANNIS a votat la Sibiu: Am votat pentru o Romanie

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. VOTUL S-A INCHEIAT IN NOUA ZEELANDA. IOHANNIS, LIDER DETASAT

Citeste si: ROMANIA VOTEAZA, MARATON MINUT CU MINUT! Sectiile de votare s-au deschis, peste 18.000.000 de alegatori, asteptati la urne

Are un cuvant de spus si in legatura cu legile pe care le fac parlamentarii, pe care le poate trimite inapoi pentru reexaminare.

Conform celor mai recente cifre, pentru cei 18.296.567 cetateni cu drept de vot au fost infiintate 18.550 de sectii de votare in tara si 294 in strainatate, pentru scrutin fiind pregatite 20.745.068 de buletine de vot si 94.220 de stampile cu mentiunea “Votat”. Sectiile de vot se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00.

Presedintele Romaniei se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Sursa foto-video: TVR