Riga si Umea, capitalele culturale ale Europei in 2014

Capitalele culturale ale Europei in 2014 vor fi Riga, capitala Letoniei, si Umea, un oras din Suedia, situat in provincia Vasterbottens. Ele isi vor incepe activitatile pe 17 ianuarie, respectiv 31 ianuarie, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Evenimentele de deschidere vor marca inceputul a ceea ce va reprezenta un an extraordinar al activitatilor culturale, dedicat nu numai persoanelor din orasele si din regiunile invecinate, dar si celor care vin din locuri mai indepartate, scrie realitatea.net. “Programul «Capitala culturala europeana» a fost un succes fantastic timp de 30 de ani. Titlul este foarte important pentru turism, crearea de locuri de munca si regenerare”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Riga va deschide festivitatile cu evenimente speciale la muzee, cafenele si alte locuri de intalnire, incluzand expozitii despre chihlimbarul baltic si despre impactul Primului Razboi Mondial asupra culturii, urmand ca pe 18 ianuarie oamenii din Riga sa sustina cultura. Persoanele din public vor evoca evenimentele de atunci dand din mana in mana carti precum in 1989 cand Letonia, Estonia si Lituania au format un lant uman pentru a milita pentru independenta fata de fosta Uniune Sovietica.

Lansarea programelor culturale la Umea, cea mai nordica localitate europeana care obtine acest titlu, va avea loc in weekendul 31 ianuarie – 2 februarie, cu deschiderea “Burning Snow”. Principalele evenimente se vor desfasura pe si in jurul raului Umealven, cu o coregrafie de lumini si muzica.