Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh din Ucraina, ii apara pe manifestanti

Cel mai bogat oligarh din Ucraina, Rinat Ahmetov, a denuntat vineri recurgerea “inacceptabila” la fortele de ordine, trimise miercuri impotriva manifestantilor proeuropeni la Kiev, si l-a indemnat pe presedinte sa negocieze cu opozitia, relateaza Mediafax, citand AFP.

“Faptul ca acesti oameni pasnici ies in strada pentru a demontra in mod pasnic arata ca Ucraina este o tara libera si democratica”, scrie miliardarul, a carui avere este estimata de Forbes la peste 15 miliarde de dolari, intr-un comunicat emis prin holdingul SCM.

“Dar faptul ca oamenii au suferit este inacceptabil”, a adaugat omul de afaceri, dupa doua zile de la un asalt esuat al politiei impotriva manifestantilor, mobilizati de trei saptamani in piata centrala din Kiev, o operatiune care s-a soldat, potrivit opozaitiei, cu aproximativ 30 de raniti.

Originar, ca si presedintele Viktor Ianukovici, din orasul industrial Donetk, in estul tarii, acest oligarh este considerat eminenta cenusie a partidului aflat la putere si principalul finantator al acestuia.

Experti au relevat deja ca postul sau de televiziune, Ukraina, le-a dat cuvantul manifestantilor, un gest fara precedent, interpretat ca o falie in loialitatea oligarhilor fata de putere.

“Consider ca in acest moment dificil pentru tara noastra este importanta pastrarea unei minti limpezi si adoptarea unei pozitii echilibrate”, a apreciat Ahmetov.

“Politicieni, reprezentanti ai Guvernului si autoritati morale este necesar sa se aseze la masa negocierilor”, a apreciat el, cu scopul de a ajunge la “o decizie care sa fie benefica Ucrainei pe termen scurt, mediu si lung”.

Imperiul lui Ahmetov este constituit in principal din active in domeniul siderurgic, unul dintre sectoarele de export ale industriei fostei republici sovietice, invitate de catre UE sa semneze un acord de asociere.