RISC DE AVALANSA in ZONELE MONTANE cele mai cautate de turisti

Vremea se va incalzi in week-end, iar pe arii extinse sunt asteptate precipitatii mixte, dar si sub forma de ninsoare, in special in zona montana, se arata in Raportul privind situatia hidro-meteorologica si a calitatii mediului, publicata, vineri, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).

Conform estimarilor, in intervalul 9-10 ianuarie, cerul va fi mai mult noros, iar pe arii extinse va ninge. Spre sfarsitul intervalului, in zonele joase precipitatiile pot fi si mixte, in timp ce local cantitatile de precipitatii vor fi mai insemnate, iar stratul de zapada nou depus poate depasi 10-15 centimetri.

Vantul va sufla, in general, moderat, cu intensificari locale, pana la tare, viscolind sau spulberand zapada.

Citeste si: COD GALBEN de LAPOVITA si POLEI in judetele TIMIS si ARAD

La altitudini de peste 1.800 de metri temperaturile minime vor fi cuprinse intre -14 si -9 grade Celsius, in timp ce maximele se vor situa intre -7 si -3 grade Celsius. In acelasi timp, sub 1.800 de metri, temperaturile minime vor ajunge pana la -9 grade Celsius, iar maximele pana la doua grade Celsius.

In ceea ce priveste stabilitatea si evolutia stratului de zapada, exista RISC INSEMNAT DE AVALANSA in Masivul Fagaras si in Muntii Bucegi.

In Masivul Fagaras, in partea superioara a stratului aproximativ 40 de centimetri sunt din zapada tip pulver, usoara, cu rezistenta foarte scazuta, iar in Bucegi stratul de zapada pulver depaseste pe alocuri 30-40 de centimetri.

Zapada de tip pulver este depusa peste structurile mai vechi formate predominant din cristale fete plane, cristale cupa, intercalate cu cruste de gheata, iar in Muntii Bucegi si cristale fine.

Citeste si: Informare ANM de VISCOL, POLEI și NINSORI pentru INTREAGA TARA, incepand de vineri dimineata

Pe vai si in zonele adapostite sunt formate depozite insemnate de zapada, care vor continua sa creasca, urmare a ninsorilor prognozate si a vantului care va viscoli sau spulbera zapada. In zonele inalte sunt formate placi de vant, iar la nivelul crestelor, cornise, cu rezistenta scazuta.

Stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat. Pe pantele suficient de inclinate, declansarea avalanselor este posibila chiar in conditiile unei slabe incarcari. Sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii sau chiar mari, se precizeaza in Raportul de specialitate.

Sursa foto: observatorulph.ro