RISC MAXIM de AVALANSE in MUNTII BUCEGI si FAGARAS

Turistii care merg la munte in judetele Arges, Prahova si Sibiu sunt sfatuiti sa nu urce pe traseele de mare altitudine, intrucat in Muntii Fagaras este risc maxim de producere a unor avalanse la altitudini de peste 1.800 de metri, in timp ce in Bucegi riscul este cotat cu 4 pe o scara de la 1 la 5, informeaza News.ro.

Traseele montane sunt in continuare inchise in aceasta perioada. “In Fagaras riscul de avalansa este maxim, de gradul cinci din cinci, la peste 1.800 de metri si de gradul 3 la altitudini sub 1.800 de metri” a declarat pentru News.ro seful Salvamont Arges, Ion Sanduloiu. Si in Masivul Bucegi este risc important de producere a unor avalanse.

Potrivit sefului Salvamont Busteni, Gheroghe Haiduc, riscul ca stratul de zapada sa se disloce este cotat cu gradul 4 la altitudini mari. In aceste conditii, toate traseele montane din Masivul Bucegi, inchise la inceputul iernii, raman impracticabile. Turistii sunt sfatuiti sa respecte interdictiile legate de accesul pe traseele de mare altitudine. Seful Salvamont Arges, Ion Sanduloiu, a declarat ca, in conditiile in care buletinul privind riscul de avalansa se emite doar pentru Masivele Fagaras si Bucegi, salvamontistii spera ca avertizari similare sa fie emise si pentru alte masive.

“Vrem sa extindem buletinul de risc de avalansa la nivel national, pentru mai multe masive, pentru ca sunt mai multe statii meteo montane, cum ar fi in Semenic, in Ceahlau, in Rodnei si incercam sa extindem emiterea acestui tip de buletin si pentru masivele unde sunt statii meteo la altitudine mare”, a spus Ion Sanduloiu.

“Stratul de zapada este putin stabilizat, are rezistenta scazuta si coeziune slaba cu stratul vechi peste care s-a depus. Sunt prezente numeroase placi de vant si troiene, iar din cauza intensificarilor de vant in zonele mai adapostite si pe vai s-au acumulat depozite insemnate de zapada. Declansarea avalanselor este posibila mai ales la supraincarcari oricat de slabe, cat si spontan, pe numeroase pante. Riscul declansarii avalanselor (in special a celor spontane) va fi in diminuare peste 24 – 48 ore”, anunta meteorologii.

Potrivit acestora, la Balea Lac stratul de zapada masoara peste doi metri. Avertizarea meteorologilor este valabila pana luni seara, la ora 21:00, dar poate fi prelungita.

Sursa foto: realitatea