RISE PROJECT: GURU TERAPIILOR ENERGETICE! MAGIE NEAGRA CU 8 MILIOANE DE EURO

RISE Project il scoate din anonimat pe unul dintre personajele care, deturnand retrocedarea unor proprietati nationalizate in comunism, a castigat o suma enorma de bani. Reactia lui: „Va asigur ca, daca as fi castigat banii astia, eram acum intr-o tara calda, iar secretara mea va vorbea intr-o limba straina! Macar de-o spaniola, acolo! (…) Daca aveti acte (n.r. – dovezi), ma bucur pentru dumneavoastra ca le cititi!”.

Retrocedarile de care a beneficiat au avut loc in Sectorul 6, in acelasi timp cu cele pentru care fostul primar CRISTIAN POTERAS a fost condamnat la opt ani de inchisoare de Curtea de Apel Bucuresti. In toate operatiunile in care a fost implicat, l-a avut ca partener de afaceri pe ILIE POTECARU: patronul ridicarilor de masini din Sectorul 6 si beneficiarul a 16,5 hectare de terenuri retrocedate suspect in aceasta parte a Bucurestiului.

Nu avem dovada ca aceste retrocedari au fost ilegale, ci doar ca au reprezentat scara spre o imbogatire fulminanta, fara pic de efort, a unor personaje obscure, aflate in cercul relational al fostului primar CRISTIAN POTERAS. Din informatiile RISE Project, Directia Nationala Anticoruptie nu a investigat niciodata aceste retrocedari, desi ele au avut loc aproape simultan cu cele pentru care procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe fostul edil al Sectorului 6.

Mai jos, un nou episod din „Orasul subteran”, un serial care dezvaluie felul in care, pe dupa paravanul politicii de restauratie a proprietatilor rechizitionate in comunism, s-a nascut o clasa de multimilionari de sine statatoare.  Un barbat intre doua varste ademeneste publicul la cursuri de dezvoltare personala cu denumiri imposibile, importate din lumea orientala. Accesul la cursurile carora le face reclama e scump, dar nu prohibitiv.

Cineva exasperat de propria lipsa de forma, care s-a saturat sa ii fuga, zilnic, pamantul de sub picioare, poate sa gaseasca 500 de euro, atat cat costa o lectie intensiva – de trei zile – de „Al Ferasa” („Arta citirii fetei”). Sau 200 de euro, potrivit aceleiasi surse! „Al Ferasa stimuleaza autocunoasterea care ii va permite practicantului sa isi atinga potentialul maxim, sa isi dezvolte increderea in sine”.

Pe profesorul de „Al Ferasa” il cheama BOGDAN-IULIAN GAVRILA (49 de ani, FOTO) si e absolvent al Universitatii de Arhitectura. Birourile lui de proiectari se gasesc pe Bulevardul Ferdinand din Bucuresti, aproape de Foisorul de Foc, in aceeasi cladire cu oficiul stiintific al bizarei discipline pe care o promoveaza.

Pasiunea lui BOGDAN-IULIAN GAVRILA  pentru esoterism e multilaterala. In aceeasi sala de curs, la aceeasi adresa – pe urmele unui filipinez care si-a convins adeptii ca energia corpului omenesc e reglata prin unsprezece rotite – BOGDAN-IULIAN GAVRILA  propovaduieste si teoriile „Terapiei Pranice”.

„Toate blestemele, invidii, ganduri negative, vraji de toate felurile reprezinta cordoane psihice intre atacator si victima. Eu simt aceste cordoane si le tai”, spune, convins de el insusi, arhitectul. Clientii invataturilor sale se grabesc sa ii dea dreptate.

Adevaratul varf de expertiza al lui BOGDAN-IULIAN GAVRILA  nu are de-a face insa cu aceste terapii amuzante, aflate la intersectia paranormalului cu autoinchipuirea. Nu are de-a face nici cu arhitectura. Cea mai eficienta activitate a sa, cea mai rentabila, cea mai spectaculoasa si mai de necrezut sunt tunurile imobiliare.

In vara lui 2006, manevrand niste drepturi succesorale – actele unor terenuri revendicate, care asteptau sa fie retrocedate – BOGDAN-IULIAN GAVRILA  a facut sa ii apara in conturi 7,8 milioane de euro.

Din nimic, un munte de bani. Nu lui direct, ci sotiei sale, Carmen-Roxandria Gavrila (49 de ani), prinsa, impreuna cu mama ei, Lorena Iancu (72 de ani), pe circuitul care a dus la prefacerea drepturilor succesorale in milioane de euro.

Familia Gavrila-Iancu lucra in felul urmator:

Profesorul in „Arta citirii fetei” gasea oameni simpli, fara relatii, care aveau de solicitat retrocedarea unor terenuri din Bucuresti de la Subcomisia de Fond Funciar a Primariei Sectorului 6. Acestia il mandatau sa ii reprezinte in dialogul cu autoritatile pentru revendicarea terenurilor respective si, in pasul imediat urmator – dupa retrocedare – sa le vanda la un pret modic, catre soacra sa si catre afaceristului ILIE POTECARU. Dupa ce dreptul asupra terenurilor era arvunit de soacra lui Gavrila si de Potecaru, functionarii din cadrul Subcomisiei de Fond Funciar a Sectorului 6, condusa de CRISTIAN POTERAS, grabeau procedurile de retrocedare. In cateva luni, uneori saptamani, terenurile le erau puse la dispozitie.

Misiune indeplinta!

Mai trecea putin, si soacra lui Gavrila facea un act de donatie catre fiica ei, Carmen-Roxandria Gavrila, pentru terenul tocmai cumparat. Urmau niste luni de studiu, in care BOGDAN-IULIAN GAVRILA & ILIE POTECARU isi intindeau antenele, in cautarea celei mai bune solutii pentru a-si plasa marfa. Cand solutia se ivea, avea loc vanzarea terenului catre o multinationala de dezvoltari imobiliare. Asa facea bani familia Gavrila-Iancu. Asa a castigat, in mai putin de un an, 7,8 milioane de euro.

In 2006, BOGDAN-IULIAN GAVRILA a cumparat cu 135.000 de euro drepturile asupra unor terenuri pe care – dupa retrocedare, la cateva luni distanta – le-a vandut cu aproape 8 milioane de euro. Lucrand in felul asta, profesorul de „Al Feresa” a scos din proprietatea statului 8,8 hectare. De 3,2 hectare s-au bucurat el si familia sa si, intr-o masura mai mica, 10 la suta din afacere, ILIE POTECARU. De restul, 5,6 hectare, doar ILIE POTECARU. (Soacra lui s-a retras, in ultima clipa, din operatiunea de preluare a acestora, lasandu-i locul lui Potecaru.)

Mai jos, dialogul purtat intre RISE Project si BOGDAN-IULIAN GAVRILA .

RISE Project: Ati fost mandatarul mai multor familii care au cerut restituirea unor proprietati confiscate in comunism la Primaria Sectorului 6. Cum ati ajuns in pozitia asta?

BOGDAN-IULIAN GAVRILA : Eu doar am ridicat cate un titlu de proprietate si am avut imputernicire doar pentru asta. Nu cred ca am facut mai multe… Nu stiu daca „mandatar” e denumirea cea mai buna. Am avut o imputernicire doar ca sa vad daca s-a rezolvat cu actul respectiv sau nu (n.r. – daca fusese emis titlul de proprietate). In baza meseriei (n.r. – de arhitect), aveam foarte multe drumuri in primaria respectiva.

Numai o astfel de imputernicire ati avut?

Da. Trebuia sa vad daca un anumit titlu s-a intamplat sau nu (n.r. – a fost emis). Si ca sa poti sa pui o intrebare acolo si sa si primesti un raspuns, cat de cat, trebuia sa ai o imputernicire.

Si nu v-ati ocupat tot dumneavoastra si de depunerea cererilor de revendicare?

Nu. Erau toate diligentele facute. Trebuia doar sa-i bat pe aia la cap, sa-i intreb daca a iesit titlul.

Cum ati ajuns sa intrati in contact cu aceste persoane, care v-au dat aceasta imputernicire?

Printr-un jurist, printr-un avocat, ceva, al familiei respective.

Familia Garbea?…

Nu mai stiu. Nu am avut contact direct cu familia respectiva… Am facut chestia asta in speranta ca pe terenul ala se va face o cladire, iar eu voi lua partea de proiectare. Nu s-a intamplat, ca banuiesc ca l-au vandut repede… Nu stiu exact ce s-a intamplat.

Apareti ca reprezentant al acestor persoane si in niste acte de vanzare-cumparare. V-ati ocupat si de instrainarea terenurilor, in numele lor, dupa retrocedare? Din acte reiese ca ati mers si la notariat, nu doar la primarie…

In momentul asta, nu imi aduc aminte sa fi facut instrainari.

Ati si vandut aceste terenuri, si chiar catre soacra dumneavoastra, doamna Lorena Iancu. V-ati ocupat de revendicarea lor si apoi de instrainarea lor catre mama sotiei dumneavoastra.

Bun, daca dumneavoastra cititi intr-un act, banuiesc ca stiti mai bine ce s-a intamplat acum sapte, opt, noua ani?

Zece-unsprezece ani.

Ati vazut! Si vreti sa-mi aduc aminte acum despre chestia asta?

Din acte reiese ca, in final, familia dumneavoastra a avut un beneficiu de aproape 8 milioane de euro din vanzarea acestor terenuri. Castigati toata ziua 8 milioane de euro, ca sa nu va mai aduceti aminte de acest moment?

Care este intrebarea?

Cum ati ajuns pe aceasta filiera, astfel incat sa castigati, din nimic, 8 milioane de euro?

Ce importanta are?

Importanta vine din faptul ca erau terenuri ale statului roman, aflate in curs de retrocedare.

In tranzactiile acestea, apare si omul de afaceri Ilie Potecaru. Ati fost asociat cu el in aceste afaceri?

Nu, suntem prieteni.

Si dumnealui v-a introdus in aceste afaceri?

Nu.

Aveati relatii in primarie, prin care puteati grabi retrocedarile?

Nu am depus eu diligentele pentru aceste retrocedari. M-am dus sa vad doar daca a venit un titlu de proprietate de la prefectura. Urma sa fie ridicat din primarie.

Ati castigat 8 milioane de euro de pe urma acestor terenuri?

Daca, intr-adevar, s-a facut vanzarea, asta nu inseamna ca banii intrau la mine in cont. (…) Nu. N-as fi un arhitect pe piata, acum, daca as avea banii astia. Cu 8 milioane de euro cred ca se sta intr-o tara calda. Cel putin, cred ca asa as face, daca as avea banii astia.

Va asigur ca, daca as fi castigat banii astia, va vorbea acum secretara mea, intr-o limba straina. Macar de-o spaniola, acolo, daca nu altceva. Credeti-ma ca, la 8 milioane de euro, nu stateam de vorba cu dumneavoastra acum. E departe de a fi adevarata treaba asta. Ce spuneti dumneavoastra acolo. Daca aveti acte, ma bucur pentru dumneavoastra ca le cititi!

Sotia dvs. a vandut catre firma Heftsiba Invest un teren de pe Strada Ajustorului pentru care a incasat 3 milioane de euro. A mai vandut un teren de pe Bulevardul Timisoara cu 5 milioane de euro catre firma MH Bucharest Development.

Eu nu-mi aduc aminte de ce spuneti, dar sunt 11 ani de-atunci.

Doua post scriptum-uri la operatiunile imobiliare derulate de BOGDAN-IULIAN GAVRILA:

1# Amnezia care astazi umbreste evenimentele de acum 11 ani in memoria profesorului de „Al Ferasa” s-a manifestat, in acelasi fel, si in cazul lui ILIE POTECARU, la data la care acesta a trebuit sa-si declare bunurile la Biroul Electoral.

In 2012, cand a candidat pentru un loc in Camera Deputatilor, ILIE POTECARU nu a trecut in declaratia de avere cele 5,6 hectare pe care BOGDAN-IULIAN GAVRILA  i le-a intermediat in 2006.

2# RISE Project l-a gasit pe profesorul „Al Ferasa” implicat si in alte retrocedari din Sectorul 6. Intr-unul dintre cazuri, chiar pe firul de vanzari si revanzari pe care l-a urmat un teren ajuns, in final, la interpusi ai fostului primar CRISTIAN POTERAS.

Tranzactiile prezentate mai sus sunt doar cele care i-au adus cei mai multi bani.

Sursa text si foto: RISE PROJECT / Ionut Stanescu