ROBERT BOROIANU (PNL): AM PRIMA SANSA LA PRIMARIA ORASULUI CONSTANTA

ROBERT BOROIANU, copresedintele filialei Partidului National Liberal (PNL) din orasul CONSTANTA, este principalul candidat liberal la PRIMARIA din orasul de la malul Marii Negre. BOROIANU este unul dintre politicienii cu state vechi si considera ca proiectul sau va fi unul de succes iar prin prisma acestui lucru, liberalul este sigur ca are prima sansa la ALEGERILE LOCALE de anul viitor.

ROBERT BOROIANU si-a lansat candidatura la postul de PRIMAR, lasat vacant de controversatul Radu Mazare, prin intermediul unei scrisori deschise adresata cetatenilor din orasul CONSTANTA. Ulterior, ROBERT BOROIANU a acordat un amplu interviu in presa constanteana, liberalul dezvaluind care sunt planurile sale de viitor din postura de candidat la PRIMARIA orasului CONSTANTA, dar si din aceea de PRIMAR

Reporter: De ce vreti sa fiti primar? Nu aveti o viata linistita, implinita?

ROBERT BOROIANU: Ba da, am o viata linistita si implinita. Atat eu cat si familia mea traim decent in acest moment. E o dorinta personala. Dupa mai bine de optsprezece ani in care mi-am construit o afacere si am creat locuri de munca pentru mii de oameni, imi doresc sa folosesc experienta mea manageriala si in slujba constantenilor. Traiesc in Constanta si iubesc acest oras. Consider ca orasului nostru ii trebuie un primar gospodar, un om care sa fie deschis la problemele cetatenilor.  Pe de alta parte sunt un om politic, fac parte dintr-un partid politic si am un proiect pentru dezvoltarea acestui oras.

Reporter: Care sunt primele puncte ale proiectului pentru Constanta?

ROBERT BOROIANU: Sunt foarte multe lucruri care nu merg cum trebuie in Constanta. Primul ar fi acela de a pune pe masa primarului agenda cetateanului si de a gasi  solutii viabile pentru acesta.

Reporter: Se poate, totusi, sa fiti primar fara sa tineti cont de factorul politic?

ROBERT BOROIANU: Da, se poate! In momentul in care devii primarul unui oras cum e Constanta, esti primarul tuturor constantenilor, fie ca te-au votat sau nu. E clar ca provenind din zona liberala se va vedea amprenta liberalismului, dar asta nu inseamna ca latura de solidaritate sociala nu va fi continuata. Ca sa revin la clasament, prima preocupare ar fi sa deschid orasul catre investitii. Cu principii si reguli clare, prin acordarea unor facilitati investitorilor, orasul nostru se va putea dezvolta. Sunt ani multi de cand Constanta a fost privata de investitii, nu avem fabrici, nu avem mici afaceri sau antreprenori. Primaria trebuie sa inlesneasca o relatie corecta intre mediul de afaceri si comunitatea constanteana. Urmatorul lucru pe care l-as face ar fi acela de a lua urgent la puricat regiile din subordinea primariei. Dupa 15 ani de administratie PSD majoritatea regiilor sunt in pierdere, in faliment, cu subventii pe care Primaria trebuie sa le suporte an de an si care, din pacate, nu se regasesc in servicii mai bune pentru populatie, ci in interesele unor grupuri de pe langa primarie. O alta prioritate majora o constituie bugetul Constantei, pe care, in prezent, il apreciez ca fiind foarte mic. Este nevoie de un buget mai mare si doar prin crearea unui climat propice pentru mediul de afaceri putem reusi majorarea acestuia. Imi propun sa cresc acest buget cu 5% in fiecare an.

Reporter: Cum? Crescand taxele?

ROBERT BOROIANU: Dimpotriva, taxele vor fi micsorate. Prin stimularea investitiilor, dar si prin rentabilizarea regiilor, prin crearea unor noi locuri de munca sunt convins ca putem creste bugetul orasului nostru.

Va fi, desigur, o analiza pe buget pentru o prioritizare a cheltuielilor. Va asigur ca voi fi gardianul banului public si voi veghea la legalitatea si buna cheltuire a banului public. Va exista o competitie a competentelor si a eficientei si nicidecum o competitie a relatiilor si cercurilor de interese promovata si instaurata de cincisprezece ani de PSD.

Reporter: Deci nu va veti aduce la Primarie familia, prietenii, cunostintele?

ROBERT BOROIANU: Categoric nu, sub nicio forma! Voi face ceea ce am invatat in 18 ani de mediu privat, pentru ca acolo nu poti rezista daca nu faci lucrurile corect. Pilonii unei afaceri prospere sunt competenta, competitivitatea si eficienta. Daca nu procedezi asa, ajungi in faliment. Cred cu tarie ca acesti piloni din mediul privat pot fi aplicati cu succes si in administratia facuta in interesul cetateanului. Principala mea preocupare va fi aceea de a avea o administratie eficienta, bazata pe responsabilitate, competitie si transparenta.

Reporter: Una din marile nemultumiri ale constantenilor este legata de lipsa unei vieti culturale viguroase. Unde intervine aici Primaria?

ROBERT BOROIANU: Da, din pacate banii alocati pentru cultura, recreere si sport s-au dus in mare parte pe spectacole de genul carnaval in Mamaia si care alegorice de prost gust…

Reporter: Si spre fundatia Fantasio!

ROBERT BOROIANU: Exact! Ceea ce pot sa va spun este ca lucram la un proiect pentru relansarea culturii in Constanta. Vrem sa dezvoltam acesta latura marginalizata de actuala administratie locala, vrem sa le oferim constantenilor mai multe evenimente culturale.

Reporter: In acest caz ne putem astepta inclusiv la renasterea revistei Tomis

ROBERT BOROIANU: Da, ar fi pacat ca o astfel de publicatie culturala cu traditie sa se piarda. Vorbim despre o revista care are o istorie, o revista care a aparut neintrerupt timp de 45 de ani si care a fost desfiintata in 2010 prin hotararea Consiliului Local ca masura de restrangere a cheltuielilor bugetare, o masura total nejustificata in contextul in care banii publici au fost risipiti pe circ ieftin.

Reporter: In ultima vreme au aparut in media speculatii legate de afacerile dumneavoastra, de clubul Coyote Ugly mai ales, dar si de legaturile cu dl. Dragomir. Ce aveti de spus pentru a risipi suspiciunile si insinuarile?

ROBERT BOROIANU: Aici a fost vorba de o implicare legata de dorinta de a aduce si de a avea in Constanta licenta Coyote Ugly. Cei care au lucrat cu America stiu ca afacerile, acolo, se bazeaza mai mult pe persoane si mai putin pe companii. Atunci, in ideea in care am vrut ca acest brand sa ramana in Constanta, m-am implicat ca persoana fizica pentru a garanta. Aveau nevoie ca cineva sa le garanteze ca brandul va functiona in limitele impuse de firma-mama. Cumnatul meu, administratorul acelei companii, nu a avut forta de a garanta ceea ce i se cerea, asa ca m-am implicat, inclusiv cu sfaturi si cu tot ce am putut. Tratativele cu partea americana au durat aproape noua luni dar, din pacate, nu s-au finalizat cu succes. Ei au cerut lucruri pe care le-am considerat peste puterile noastre, asa ca discutiile au fost inchise. In aceasta perioada am avut o intelegere cu ei pentru continuarea functionarii clubului dupa preluarea licentei de la fostul proprietar. La final, dupa ce negocierile au esuat, ne-au cerut bani pentru perioada in care clubul a functionat. In conditiile in care tranzactia nu a fost finalizata, nu am fost de acord cu aceste pretentii, iar in prezent pe rolul instantelor exista un proces civil in acest sens. Participarea mea in aceasta afacere a fost aceea de a ajuta o ruda sa preia aceasta licenta la Constanta.

Referitor la implicarea fiului domnului Dragomir, va pot spune ca una dintre conditiile pe care americanii au pus-o a fost aceea ca, pe o perioada de trei luni, sa trimitem in America, la pregatire, un reprezentant, pe cineva care urma sa gestioneze ulterior afacerea. Asa a aparut ideea de a-l coopta pe Radu in asociere cu cumnatul meu. El a intrat in companie pe perioada negocierilor, in ideea de a pleca in America pentru a face aceste cursuri. Era nevoie de un bun vorbitor de limba engleza, trebuia cineva care sa poata face partea operationala privitoare la licenta. In conditiile in care demersul s-a incheiat cu nesemnarea proiectului cu americanii, Radu Dragomir a iesit din societatea respectiva. Aceasta a fost singura relatie de business pe care am avut-o cu familia Dragomir, daca se poate numi afacere. In rest stiti foarte bine, am anuntat-o public, ne leaga o veche prietenie si urmeaza ca in toamna sa-i fiu nas, e un gest crestinesc pe care vrem sa il facem si nu cred ca putem amesteca politica si relatiile de prietenie.

Reporter: Ce vulnerabilitati aveti?

ROBERT BOROIANU: Nu stiu daca pot spune ca am vulnerabilitati. Am 18 ani de munca si de management privat, au fost si momente mai bune dar si mai grele, am trecut prin criza financiara, am avut si ani in care companiile au avut profit, am avut si ani negri in care companiile au fost in pierdere, dar am trecut peste toate aceste lucruri. Am avut cateva zeci de mii de angajati, pe unii probabil i-am mai suparat, sunt lucruri firesti care apar inevitabil…

Reporter: Asadar nu va vom vedea acuzat de evaziune fiscala?

ROBERT BOROIANU: Cat timp am fost administratorul companiei, am avut sute de controale, compania Gepeto nu este tocmai mica. In 2006 am luat de la UE doua milioane de euro, prin fondul SAPARD, si am fost controlati in cei cinci ani cat se face monitorizarea de toate institutiile abilitate in acest sens, inclusiv de catre cei de la Bruxelles, OLAF. Am inchis cu succes toate aceste verificari. In ceea ce priveste evaziunea fiscala, nu putem veni acum sa gasim evaziune fiscala doar pentru ca sunt candidat la primarie. Societatea functioneaza de multi ani, a fost controlata de toate institutiile abilitate, inclusive de Fisc si Antifrauda. Cand au fost descoperite inadvertente am platit, numai cine nu munceste nu greseste. In cei 12 ani de activitate aceasta companie a avut un comportament corect, care a ajutat-o sa creasca.

Reporter: In privinta alegerilor la Primarie, cine credeti ca va este principalul oponent?

ROBERT BOROIANU: Eu nu va pot spune cine imi va fi adversar. Cata vreme eu vin cu un proiect care va avea sustinerea constantenilor, chiar nu ma intereseaza cine va fi candidat. Ca se numeste Decebal Fagadau, ca se numeste Claudiu Palaz sau altfel, pentru mine nu conteaza. Eu nu intru intr-o competitie vizavi de contracandidati, eu vin cu un proiect si mi-as dori ca dezbaterile sa fie legate de proiecte si de ceea ce se poate realiza in mod concret pentru oras.

Reporter: Intentionati, deci, sa aduceti o nuanta de civilitate in aceasta discutie care pana acum a fost poluata de mahala

ROBERT BOROIANU: Absolut! E momentul, iar alegerile din 16 noiembrie au fost un prim semnal dat de cetateni. Trebuie sa ne prezentam cu proiecte viabile, cu oameni care au demonstrat ca au facut ceva. Eu cred ca lucrurile in aceasta directie se indreapta, fara cale de intoarcere.

Reporter: Onest vorbind, cu ce sanse va evaluati in acest moment pentru castigarea Primariei?

ROBERT BOROIANU: Cred ca am prima sansa. Am ca argumente si atuuri experienta manageriala din mediul privat. Sunt familist, nu am avut nici o functie publica la nivelul administratiei locale, nu am fost senator, deputat, nu sunt legat in nici un fel de lucruri din trecut care ar putea sa-mi creeze imaginea unui om scos in fata de altii sau care vine din aceleasi structuri de putere. Pana in acest moment mi-am pastrat coloana vertebrala si o directie foarte clara, aceea de a construi si de a veni cu solutii, idei si o viziune structurata in ceea ce priveste Primaria anului 2016.

Sursa text: gazeta de constanta