Robert Cazanciuc: Codul Penal si Codul de Procedura Penala, intra in vigoare la 1 februarie

CAZANCIUC: PRESEDINTELE a fost INFORMAT despre PROPUNEREA ca HORODNICEANU sa PREIA sefia DIICOT

Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a declarat ca noile coduri penale – Codul Penal si Codul de Procedura Penala – vor intra in vigoare in 1 februarie, precizand ca nu toate neintelegerile dintre oameni trebuie sa ajunga in instanta si ca modificarile vizeaza proceduri care degreveaza instantele, informeaza Mediafax.

“Intentia noastra este de a intra aceste coduri (nn Codul Penal si Codul de Procedura Penala) in vigoare de la 1 februarie. Am demarat un proces de pregatire pentru judecatori si procurori, in asa fel incat sa putem intra in vigoare de la 1 februarie cu noile coduri penale, pentru ca si in aceasta materie sunt lucruri care contribuie la un proces mai eficient solutionat in termene mai scurte. Incercam si in felul acesta sa apropiem oamenii de justitie, vazand in acest fel in justitie un instrument util societatii si nu o formula prin care se blocheaza mersul firesc al vietii”, a spus ministrul Robert Cazanciuc.

“Cele patru coduri – doua in materie civila, doua in materie penala – au niste mecanisme care contribuie la o solutionare mai rapida a cauzelor si la proceduri care degreveaza instantele de judecata. Avem alternative in mediere, avem alternative in arbitraj, avem solutii intr-un dialog intre profesiile juridice. Mersul societatii romanesti este de multe ori atipic si sunt accidente de parcurs care incarca instantele de judecata cu un anumit tip de cauze care nu rezulta dintr-un mers firesc al societatii. Sunt destule exemple in materie de litigii de munca, spre exemplu, instantele sunt incarcate de cauze cu repetitie, care pun un anumit tip de presiune pe organizarea instantelor, pe timpul de solutionare al cauzelor si de ce nu, din pacate, pe calitatea solutiilor. Cand ai foarte multe cauze intr-o sedinta, evident, riscul de a gresi este mai mare. Pana la urma degrevarea se face construind increderea in mecanisme, fie ca vorbim de mecanismele alternative, fie ca vorbim de justitie”, a mai spus Cazanciuc.

Ministrul Robert Cazanciuc a participat, marti, la Cluj-Napoca, la conferinta-dezbatere “Eficientizarea si degrevarea actului de justitie”, ce a reunit oficiali ai Ministerului de Justitie, profesionisti din magistratura, avocati, consilieri juridici, mediatori.

Sursa foto: realitatea.net