Robert Cazanciuc considera ca urmatorul raport MCV va fi pozitiv

Procedura de selectie pentru sefia DIICOT va incepe saptamana viitoare

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, este de parere ca urmatorul raport privind Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV) va fi unul pozitiv si i-a cerut comisarului Vivianne Reding, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne de la Bruxelles, ca raportul sa se rezume la o evaluare tehnica si sa nu dubleze alte mecanisme de verificare.

“Pot sa spun ca sunt destul de optimist, putem avea un raport pozitiv. Mai sunt lucruri de facut, de clarificat, dar acestea se pot face doar prin dialog, pentru ca, de multe ori, lucruri reflectate in MCV erau mai degraba rezultatul unor deficiente de comunicare”, a declarat, la TVR, Robert Cazanciuc.

Ministrul justitiei a mai spus ca, desi Comisia europeana a subliniat in repetate randuri ca raportul MCV nu poate fi legat de aderarea la Schengen, Romania nu poate impiedica statele membre sa faca propriile evaluari. 

“Este extrem de important pentru noi ca viitorul raport sa revina la o formula tehnica si sa contina mai putine referiri politice sau deloc, pentru ca exista mecanisme de alta natura in care pot fi facute alte aprecieri decat ceea ce ne-am angajat ca stat la inceputul acestui parteneriat MCV. Este in continuare evident ca in viitorul raport trebuie sa gasim solutii tehnice la problemele tehnice proiectate in cadrul Mecanismului si sa nu gasim raspunsuri politice in cadrul MCV-ului”, a mai spus ministrul Cazanciuc.

“Nu trebuie sa gasim raspunsuri politice la eventualele probleme tehnice evidentiate in cadrul MCV. Nu cred ca se va intampla acest lucru, din discutiile de pana acum. (…) Nu credem ca putem sprijini sistemul judiciar din Romania, din contra, il aducem in atentia publicului din cadrul politic care, evident, va fi marcat anul viitor de doua cicluri electorale, atat nivel european cat si la nivel national. Doamna Reding a fost extrem de deschisa la dialog, a luat act de dorinta noastra de a nu multiplica MCV, lucru care se intampla in alte mecanisme de cooperare, de parteneriat la nivel european”, a argumentat Robert Cazanciuc.

Raportul privind Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV), care monitorizeaza justitia din Romania, va fi publicat luna viitoare.