Robert Cazanciuc: Vom trimite Guvernului un proiect de OUG pentru schimbarea Codului penal

Procedura de selectie pentru sefia DIICOT va incepe saptamana viitoare

Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei,  a declarat vineri dimineata ca lucreaza la un proiect de ordonanta de urgenta care va modifica noul Cod Penal, care intra in vigoare sambata 1 februarie si este puternic contestat de magistrati, informeaza postul Digi24.

Cazanciuc a precizat ca OUG va ajunge pe masa Guvernului in zilele urmatoare, adica dupa intrarea lui in vigoare, relateaza sursa citata.

Pentru a evita efectele negative ale intrarii in vigoare a Codului Penal si Codului de Procedura penala, semnalate de magistrati, Guvernul Ponta ar putea sa dea o alta Ordonanta de Urgenta de amanare a intrarii in vigoare a acestora pana cand va fi gata actul normativ care le modifica. Nici premierul Ponta, nici ministrul Justitiei nu au vorbit despre aceasta posibilitate pana acum.

In conditiile in care nu se va da nicio Ordonanta de Urgenta pana vineri seara la ora 24, noile coduri intra in vigoare si mai multi condamnati, printre care Mihai Necolaiciuc sau Sorin Ovidiu Vintu scapa de pedeapsa.

Citeste si: Victor Ponta: Cazanciuc imi prezinta vineri propunerile CSM privind Codul de procedura penala

Discutiile despre completarea noilor coduri au avut loc inca din octombrie 2013, cand premierului Ponta i s-a explicat de catre CSM care sunt problemele ce pot aparea. Ulterior, CSM, ICCJ, DNA, DIICOT au fost solicitate sa isi spuna punctul de vedere cu privire la ordonanta de urgenta care sa faca modificarile cerute, doar ca premierul Ponta s-a razgandit si OUG nu a mai fost adoptata. Miercuri, in ultima sedinta de guvern in care se mai putea face acest lucru, premierul a anuntat ca noile coduri nu vor fi modificate inainte de intrarea lor in vigoare.

Joi seara, premierul Ponta a dat de inteles ca nu intentioneaza sa modifice codurile inainte de intrarea lor in vigoare.

“Vine dl Cazanciuc, imi prezinta si miercuri il discutam. (…) Cei de la CSM au discutat astazi. Au facut un set de propuneri. Dl Cazanciuc maine le centralizeaza si dupa aceea le discutam”, a declarat Ponta la Palatul Victoria.

Sursa foto: adevarul.ro