ROBERT NEGOITA: CATASTROFA BUCURESTIULUI se numeste RADET

CATASTROFA BUCURESTIULUI se numeste RADET, o societate care “costa enorm”, a declarat joi, primarul Sectorului 3, ROBERT NEGOITA, la dezbaterea publica “Un singur oras, sase sectoare. Calitatea si costul vietii in sectoarele Municipiului Bucuresti”, organizata de Institutul de Politici Publice (IPP) si Asociatia Primarilor de Sector.

ROBERT NEGOITA a precizat ca subventia RADET este aproape egala cu costurile pe care le face, precizand ca, in aceste conditii, bucurestenii nu ar trebui sa mai plateasca intretinere.

“99 la suta din costul RADET inseamna subventie din bugetul nostru, al tuturor, ceea ce este profund in neregula. Noi de ce mai platim intretinere daca oricum toate costurile sunt acoperite de la bugetul nostru?”, a spus edilul Sectorului 3.

Negoita a mai acuzat RADET si de faptul ca distruge strazi, parcari si spatii verzi in timpul interventiilor si ulterior le lasa asa.

Citeste si: LOVITURA pentru BUCURESTENI: RADET ar putea INCHIDE 13 centrale termice

“Ne distrug strazile, ne distrug parcarile, ne distrug spatiile verzi si le lasa asa. Este profund in neregula si un semnal de alarma pe care il trag si cu aceasta ocazie. Si nu va fi pentru ultima data cand voi vorbi despre ce dezastru face RADET in Bucuresti”, a mai spus ROBERT NEGOITA.

ROBERT NEGOITA a mai declarat si ca Bucurestiul are mai mult spatiu verde ca Viena, Parisul, Roma sau Berlinul, iar noi suntem codasi la acest capitol in statisticile oficiale deoarece suprafata de spatiu verde a fost calculata gresit.

“Suprafata de spatiu verde, acum fara sa fiu specialist, dar mergem si la Paris, si la Berlin, si la Roma, si laViena, despre care vorbeste lumea ca este foarte verde, insa mai verde ca Bucurestiul va spun cinstit ca nu am vazut nicio capitala din Europa. Am locuit doi ani la Paris, stiu bine ce inseamna si Parisul si alte orase mari, si mai verde ca Bucurestiul nu este. Noi calculam prost, in dezavantajul nostru spatiile verzi. Nu cred ca Sectorul 5 are doar 2,7 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Eu imi mentin punctul de vedere ca si Sectorul 4, si Sectorul 3, si Sectorul 1 stau mult mai bine la spatii verzi decat se arata in aceasta statistica. Eu cred ca suprafata verde este calculata cat se poate de gresit”, a declarat ROBERT NEGOITA.

In cadrul dezbaterii a fost prezentata situatia curenta privind gradul de acces la principalele servicii si utilitati publice, costurile acestora la nivelul celor sase sectoare ale municipiului Bucuresti, dar si evolutia investitiilor publice in domenii de interes imediat pentru locuitorii Capitalei.

Citeste si: CORNEL PIEPTEA: Sediul RADET a ramas fara caldura si apa calda! Urmeaza bucurestenii

“Participam la o dezbatere initiata de Asociatia Primarilor de Sector in colaborare cu IPP. Este necesara in momentul de fata o situatie cu ce se intampla in Bucuresti din perspectiva serviciilor oferite de sectoare si de Primaria Generala, pentru a identifica problemele si solutiile. Sectorul 3 este cel mai atractiv, in 2014 populatia crescand cu 70.000 de locuitori. Trebuie sa recunosc faptul ca Sectorul 3 are unul dintre cele mai mici bugete, comparativ cu Sectorul 1 care dispune de un buget pe cap de locuitor de patru ori mai mare. Deficitul de buget poate fi redus prin dezvoltarea mediului economic, obiectiv greu de indeplinit fara rezolvarea problemei infrastructurii si aici ma refer cu precadere la bulevarde care sunt administrate de Primaria Generala. Un exemplu in sensul acesta este bulevardul Liviu Rebreanu, care este in lucru de ani de zile”, a mai spus ROBERT NEGOITA.

Potrivit acestuia, un exemplu ar fi tarifele  de salubrizare din sectoarele municipiului Bucuresti. Daca in Sectoarele 3 si 1 taxa de salubrizare este zero, pentru aceasta locuitorii Sectoarelor 2, 4 si 6 platesc un tarif de 8,82 lei/luna. Sectorul 3 are cea mai ridicata pondere de colectare a deseurilor, urmat de sectoarele 6 si 1.

De asemenea, un punct important pe ordinea de zi a fost programul de investitii privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte la nivelul sectoarelor Capitalei. A fost amintit si nivelul de atractivitate de a locui intr-un sector, iar cel mai mare nivel calculat pe baza parametrilor serviciilor publice si al costurilor acestora, precum si al evolutiei demografice, este in sectoarele 3 si 1.

De asemenea, s-a dezbatut posibilitatea armonizarii managementului serviciilor publice si a strategiilor investitionale la nivelul sectoarelor, pentru asigurarea unui acces echitabil si durabil al tuturor locuitorilor Capitalei la servicii de calitate.

“In Bucuresti este o descentralizare neterminata. Bucurestenii asteapta cat mai mult din partea primariilor de sector, pe care le percep mult mai apropiate lor decat Primaria Capitalei. Legal insa nu le putem oferi mai mult. Este motivul pentru care ne dorim ca aceasta descentralizare sa fie continuata, asa incat locuitorii sa beneficieze de servicii de calitate, la costuri cat mai reduse”, a declarat primarul Sectorului 1, ANDREI CHILIMAN.

“Intentia IPP-ului prin organizarea acestei mese rotunde a fost de a impulsiona cat mai multe dezbateri despre costul real si modul in care cetatenii au acces la serviciile din Capitala. Mai important decat lupta pentru putere la nivelul Capitalei este accesul la servicii de calitate”, a declarat directorul IPP, VIOLETA ALEXANDRU.

Evenimentul de joi face parte din seria de dezbateri anuale a IPP despre accesul cetatenilor din mediul urban la servicii publice de calitate.

Sursa foto: facebook.com