ROGOZIN: RUSIA intentioneaza sa REACTIONEZE DUR la declaratiile si actiunile Romaniei

RUSIA va reactiona intr-o MANIERA DURA la actiunile si declaratiile Romaniei in legatura cu incidentul avionului delegatiei ruse la sfarsitul saptamanii trecute, a declarat luni seara vicepremierul Dmitri Rogozin, informeaza agentia oficiala de presa din Rusia, ITAR-TASS, preluata de Agerpres.

“Ministerul rus de Externe pregateste si se gandeste la o reactie, o REACTIE care ar trebui sa fie DURA”, a spus Rogozin, in urma unei intalniri intre premierul DMITRI MEDVEDEV si vicepremierii cabinetului sau.

In acest context, el a evocat declaratia premierului VICTOR PONTA ca situatia ar fi putut degenera, astfel incat sa fie necesara interventia avioanelor romanesti de vanatoare pentru interceptarea aeronavei in care se afla el.

“Dupa aceasta chiar nu mai avem ce vorbi cu ei”, a spus Rogozin.

Citeste si: BASESCU: ROGOZIN e nebunul regelui, are rolul sa enerveze. Va scrie mult, are mintea odihnita!

In opinia sa, “sa fortezi aterizarea unui avion la bordul caruia se afla mai multi membri ai guvernului, folosind avioane de vanatoare, apararea antiaeriana, este dincolo de glume, dincolo de orice discutii serioase si mai putin serioase”.

“Problema nu consta in securitatea fizica a unei persoane, ci in faptul ca se pune la indoiala dreptul cetatenilor rusi, din organismele de conducere ale tarii, care reprezinta guvernul Federatiei Ruse, sa traverseze spatiul aerian in tranzit”, a explicat el.

Zborul vicepremierului rus inspre si dinspre Republica Moldova in 8 si 9 mai a fost insotit de peripetii, dupa ce oficialul rus a declarat ca mai intai Ucraina i-a impus interdictie de zbor, iar apoi si Romania a interzis accesul in spatiul sau aerian pentru avionul care il transporta.

Citeste si: DMITRI ROGOZIN: Provocarea Chisinaului va avea consecinte grave

Statele Unite ale Americii si-au exprimat luni dezaprobarea, prin vocea purtatoarei de cuvant a Departamentului de Stat, Jen Psaki, fata de o postare de pe Twitter a vicepremierului rus DMITRI ROGOZIN, care, dupa ce a sustinut ca Romania a inchis spatiul aerian pentru avionul sau, a avertizat ca se va intoarce in Romania la bordul unui bombardier strategic, relateaza agentia de presa RIA Novosti.

“O astfel de retorica provocatoare nu este de niciun folos”, a declarat reprezentanta Departamentului de Stat.

Pe de alta parte, Rogozin a acuzat serviciile secrete moldovene ca i-au confiscat un bagaj cu obiecte personale, in timpul perchezitiei la bordul avionului cu care se intorcea din Transnistria. “A fost o descindere la bordul avionului, unde nu i-a fost permis sa vina nici macar ambasadorului Rusiei in Moldova si functionarilor consulari. Mi-a fost luat un bagaj personal — lenjerie de corp murdara. Sper ca serviciile secrete moldovene o vor spala si ca o voi primi inapoi”, a spus el.

Politicianul rus declarase anterior ca listele cu semnaturi ale populatiei din Transnistria pentru recunoasterea independentei au fost inregistrate ca bagaj personal, acestea fiind de fapt cautate si au fost confiscate de serviciile de securitate de la Chisinau. Rogozin s-a deplasat la Tiraspol, unde a celebrat ziua victoriei asupra nazismului la 9 mai, in cadrul unei vizite ce nu fusese coordonata cu autoritatile moldovene.

Intr-o reuniune cu vicepremierii luni dupa-amiaza, premierul rus DMITRI MEDVEDEV l-a insarcinat pe Rogozin sa elaboreze impreuna cu MAE masuri de raspuns in legatura cu respectivul incident, mentionand ca Rusia va tine cont de acest episod in cooperarea sa economica cu Republica Moldova.