ROGOZIN: RUSIA va interzice astronautilor americani sa urce la bordul Statiei Spatiale Internationale

Vicepremierul rus DMITRI ROGOZIN a declarat ca Rusia nu va mai permite Agentiei Spatiale americane (NASA) sa foloseasca Statia Spatiala Internationala (ISS) dupa anul 2020 si nici nu va mai vinde Statelor Unite motoare pentru rachete folosite la lansarea satelitilor militari, masuri luate de Moscova ca represalii la sanctiunile ce i-au fost impuse dupa anexarea Crimeii, transmite The Verge.

Anterior, NASA a anuntat ca, in urma crizei din Ucraina, va intrerupe contactele cu Rusia, cu exceptia colaborarii in proiectul ISS. Exista pareri ca aceasta decizie ar putea fi un truc al agentiei americane pentru a primi mai multe fonduri din partea administratiei de la Washington.

Citeste si: Alerta! Separatistii prorusi ameninta ca vor distruge totul daca Kievul nu-si retrage blindatele

Acest laborator orbital a fost trimis in spatiu in anul 1998, iar in luna ianuarie NASA i-a prelungit durata de exploatare pana in anul 2024. Acolo isi desfasoara activitatea atat astronauti rusi, cat si americani. Dar NASA a sistat in anul 2011 programul de transport al astronautilor sai catre ISS si de atunci acestia depind de rachetele rusesti Soiuz pentru a ajunge la bordul statiei spatiale. Pentru fiecare astronaut trimis la bordul ISS, Statele Unite platesc Rusiei 60 de milioane de dolari.

“Segmentul rus al ISS poate functiona independent de cel american. Dar cel american nu poate”, a declarat Rogozin, propunand ironic Washingtonului sa foloseasca trambuline pentru a-si trimite astronautii in spatiu.

Citeste si: Confruntarea dintre SUA si RUSIA se extinde in spatiu

Pe de alta parte, el a precizat ca Rusia nu va mai vinde Statelor Unite motoare pentru rachete ce pot fi folosite la lansarea satelitilor militari.

Dupa declaratia lui Rogozin, NASA a emis un comunicat in care afirma ca nu a primit de la Moscova o notificare oficiala care sa confirme afirmatiile acestuia si aminteste ca programele de cooperare spatiala ruso-americane au fost un element de baza al relatiilor dintre cele doua tari, chiar si in perioadele cele mai dificile ale Razboiului Rece.