Rolul fiecarei tari din cadrul COALITIEI internationale contra gruparii STATUL ISLAMIC

Peste 50 de tari s-au angajat sa participe la coalitia internationala contra organizatiei teroriste Stat Islamic (SI), potrivit Washingtonului, relateaza AFP, care prezinta rolul fiecarui stat in parte. Aproximativ 30 dintre aceste tari s-au angajat luni, la conferinta internationala de Paris, pentru sustinerea Irakului “prin toate mijloacele necesare”, inclusiv cu ajutor militar.

La sfarsitul unui turneu diplomatic, secretarul de Stat american, John Kerry, a obtinut, la Jeddah, un angajament, eventual militar, din partea a zece tari arabe, printre care si Arabia Saudita.

Iranul, care nu a fost invitat la conferinta de la Paris, a afirmat ca nu doreste sub nicio forma sa participe la coalitia internationala. Washingtonul a respins orice cooperare pe acest subiect cu Teheranul, care, totusi, ajuta fortele kurde. Presedintele iranian, Hassan Rohani, a criticat refuzul Statelor Unite de a trimite trupe terestre.

Siria lui Bashar al-Assad este de asemenea exclusa din coalitie.

Sprijin militar

STATELE UNITE: Presedintele Barack Obama este pregatit sa autorizeze lansarea unor atacuri aeriene in Siria, dar a repetat miercuri ca nu intentioneaza sa trimita trupe terestre. Dupa ce, incepand din 8 august, au vizat nordul si vestul Irakului, raidurile aeriene s-au extins in aceasta saptamana in zona capitalei irakiene Bagdad si au tintit pentru prima oara o tabara de antrenament a jihadistilor.

In total, 1.600 de militari americani vor fi mobilizati in Irak pentru a sprijini fortele irakiene. Senatul, dupa Camera, a aprobat joi un plan de ajutor pentru rebelii sirieni moderati.

FRANTA: Parisul va efectua, “in cel mai scurt timp”, atacuri aeriene in Irak , a promis joi presedintele François Hollande. Incepand de luni, avioane franeze au efectuat patru misiuni de recunoastere deasupra teritoriului Irakului.

CITESTE SI: Lista tarilor participante la COALITIA internationala impotriva jihadistilor din gruparea Statul Islamic 

Deputatii francezi au adoptat joi un proiect de lege de “lupta impotriva terorismului”. Noua masura interzice tinerilor candidati la jihad sa paraseasca teritoriul francez. In plus, Parisul a livrat arme fortelor kurde peshmergas si aproape 60 de tone de ajutor umanitar in regiunea Erbil.

MAREA BRITANIE: Londra a livrat armament greu si munitii fortelor kurde, sporind astfel precedentele sale livrari de natura militara. In plus, Londra intentioneaza sa participe la atacuri aeriene, dar inca nu a luat o decizie.

ARABIA SAUDITA: Aceasta tara ofera adapost rebelilor sirieni moderati, pe care ii antreneaza si echipeaza.

CANADA: Saizeci si noua de militari din cadrul fortelor speciale sunt mobilizati in nordul Irakului pentru a ajuta trupele Bagdadului sa-i respinga pe jihadisti. Ottawa a livrat echipamente militare. De asemenea, aceasta tara ofera sprijin aerian pentru transportarea de ajutor material militar din Cehia, incepand de joi, si Albania, incepand din 12 septembrie.

AUSTRALIA: Autoritatile australiene au mobilizat 600 de militari in Emiratele Arabe Unite (EAU) si livreaza material militar, arme si munitii kurzilor.

TURCIA: Ankara refuza pentru moment sa participe la operatiunile de lupta. Dar armata intentioneaza sa stabileasca o zona tampon de-a lungul frontierei dintre Turcia cu Irak si Siria.

GERMANIA: Berlinul a efectuat trei livrari pentru combatantii kurzi (30 de sisteme de rachete antitanc, 16.000 de pusti de asalt si 8.000 de pistoale).

Parasutisti germani vor antrena fortele kurde.

ITALIA: Roma prevede sa livreze mitraliere, dar si arme usoare confiscate de justitie in urma cu 20 de ani la bordul unei nave cu destinatia fosta Iugoslavie.

CEHIA: 500 de tone de munitie pentru fortele kurde.

ALBANIA, POLONIA, DANEMARCA, ESTONIA: Livrari de echipament militar.

EGIPT: Cairo conditioneaza participarea sa de un mandat ONU.

Tarile din Liga Araba s-au angajat de asemenea in lupta impotriva terorismului si gruparii SI la nivel “politic, de securitate si ideologic”.

Ajutor umanitar si fonduri

ARABIA SAUDITA: Riyad-ul ofera 500 de milioane de dolari Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR). Marele muftiu i-a calificat pe jihadisti ca fiind “inamicul numarul unu al islamului”.

KUWAIT: Aceasta tara ofera un ajutor umanitar in valoare de 10 milioane de dolari.

CITESTE SI: Generalul american JOHN ALLEN a fost numit in fruntea COALITIEI impotriva Statului Islamic 

AUSTRALIA gazduieste 4.400 de refugiati irakieni si sirieni.

MAREA BRITANIE, CANADA, FRANTA, NORVEGIA si POLONIA au trimis la randul lor ajutor umanitar. ITALIA a promis un milion de dolari, SPANIA 500.000 de euro, IRLANDA 250.000 de dolari pentru UNICEF si 250.000 de dolari pentru Comitetul International al Crucii Rosii, LUXEMBURGUL 300.000 de euro pentru UNHCR si Programul alimentar mondial.

TURCIA trimite peste 100 de camioane cu ajutor umanitar si sustine o tabara de refugiati in apropiere de Dahuk, in nordul Irakului.

Potrivit unor date ale Biroului ONU pentru coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), ELVETIA ofera 10 milioane de dolari, JAPONIA 7,8 milioane de dolari, inclusiv pentru alte organizatii, NORVEGIA sase milioane de dolari, AUSTRALIA 4,6 milioane de dolari, DANEMARCA 3,8 milioane de dolari, NOUA ZEELANDA 800.000 de dolari, FINLANDA 680.000 de dolari, UNGARIA 150.000 de dolari, COREEA DE SUD 200.000 de dolari.

FILIPINE sunt pregatite sa se alature aliantei, potrivit secretarului sau de Externe.

CEHIA: Ajutor in valoare de 1,5 milioane de dolari.

Ajutorul logistic al tarilor din zona Golfului Persic

EAU si ARABIA SAUDITA sunt in prima linie a frontului anti-SI printre monarhiile din Golf. Ajutorul lor este in mare parte de natura logistica.

BAHRAINUL gazduieste Flota a V-a americana.

KUWAITUL acorda facilitati militare Statelor Unite.

QATARUL pune la dispozitie Statelor Unite baza aeriana Udeid, care gazduieste principalul centru aerian al Comandamentului militar american insarcinat cu regiunile Orientul Mijlociu si Asia Centrala (CENTCOM).

Suspectat in Occident ca finanteaza grupari islamiste radicale, acest emirat a adoptat o lege care reglementeaza finantarea asociatiilor umanitare.

Sursa foto: CURSDEGUVERNARE.RO