ROMAN EXPULZAT din R.MOLDOVA: Premierul CHIRIL GABURICI cere VERIFICARI. UPDATE

Autoritatile sunt in drept sa declare un cetatean strain persoana indezirabila in cazul in care acesta pune in pericol siguranta nationala, sustine Ministerul de Interne al Republicii Moldova, intr-un comunicat emis joi, explicand motivele pentru care cetateanul roman GEORGE SIMION, liderul platformei ‘ACTIUNEA 2012’, care pledeaza pentru unirea Basarabiei cu Romania, a fost EXPULZAT miercuri de pe teritoriul REPUBLICII MOLDOVA, informeaza Unimedia.md.

UPDATE 21:59: Premierul Republicii Moldova, CHIRIL GABURICI, a cerut verificarea circumstantelor expulzarii cetateanului roman GEORGE SIMION. In acest sens, GABURICI i-a convocat, joi, de urgenta pe seful Serviciului Informatii si Securitate, MIHAI BALAN, si pe ministrul de Interne, OLEG BALAN.

Premierul “a solicitat sa fie verificat daca la baza acestei decizii au stat concluziile unei analize complexe, daca au fost luate in calcul toate circumstantele si daca au fost respectate drepturile si libertatile cetateanului GEORGE SIMION”, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Ministrul Afacerilor Interne l-a informat pe premier despre motivele deciziei de expulzare si modul de stabilire a statutului de persoana indezirabila.

Totodata, CHIRIL GABURICI l-a atentionat pe ministrul Afacerilor Interne, OLEG BALAN in legatura cu “inadmisibilitatea prezentarii cu intarziere a informatiei de acest gen, care prezinta interes social sporit si poate aduce repercursiuni cu caracter diplomatic”.

Presedintele PLATFORMEI UNIONISTE ‘ACTIUNEA 2012’, GEORGE SIMION, a fost retinut miercuri de agentii Serviciului moldovean de Informatii si Securitate (SIS), iar la scurt timp a fost EXPULZAT din REPUBLICA MOLDOVA, primind interdictie de a mai intra pe teritoriul moldovean timp de cinci ani.

CITESTE SI:  LIDERUL PLATFORMEI UNIONISTE Actiunea 2012 a fost EXPULZAT din REPUBLICA MOLDOVA 

Potrivit articolului 55 al Legii 200 din 2010, autoritatile nationale sunt in drept sa adopte decizia privind declararea unui strain persoana indezirabila ca masura asiguratorie, dispusa impotriva unui strain care a desfasurat, desfasoara ori in a carui privinta exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala, mentioneaza comunicatul Ministerului moldovean de Interne.

‘Actiunea 2012’ urma sa organizeze la 16 mai un mars pentru unire in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, la care isi anuntase participarea un numar mare de participanti. GEORGE SIMION a declarat ca a fost oprit miercuri de cativa ofiteri SIS in scuarul din fata liceului Gheorghe Asachi din Chisinau si escortat pana la vama Leuseni. Ulterior, Ministerul de Externe al Romaniei a indicat, intr-un comunicat, ca a solicitat explicatii autoritatilor Republicii Moldova.

CITESTE SI:  DIASPORA din Romania si Republica Moldova, REUNITA pentru prima data la Bucuresti 

‘Clasa politica de la Chisinau a deziluzionat dramatic sperantele europene ale alegatorilor dupa 30 noiembrie 2014. Tot mai multi oameni au participat la manifestatiile unioniste, vazand reintregirea ca unica salvare pentru viitorul lor. Asta cred ca a speriat: sambata, de la ora 14:00, zeci de mii de oameni vor cere Unirea si o vor face pasnic, cum am facut-o intotdeauna’, a declarat GEORGE SIMION pentru UNIMEDIA.

Potrivit unor analisti moldoveni, dupa amplele manifestatii antiguvernamentale de la inceputul lunii, in contextul rasunatorului scandal de coruptie prin devalizarea a trei banci, de unde a disparut un miliard de dolari, actualul guvern de la Chisinau se teme de o miscare de contestare populara.

Sursa foto: timpul.md