Romani inscrisi fraudulos pe liste electorale, in Franta

Inscrierea a 82 de romani cu domiciliul la aceeasi adresa pe listele electorale din Saint-Denis (la nord-est de Paris) a declansat o disputa intre candidatul socialist Mathieu Hanotin, care suspecteaza o frauda, si primarul comunist Didier Paillard, care denunta o stigmatizare, relateaza Le Figaro.

Deputatul socialist a anuntat miercuri ca va depune in cursul zilei un recurs la tribunal pentru frauda pe listele electorale, dupa ce a fost “surprins sa constate ca din 206 alegatori din UE inscrisi la Saint-Denis, 82, toti de origine romana, domiciliaza la aceeasi adresa”, relateaza Le Figaro, in editia electronica.

“Avem dubii serioase cu privire la controlarea domiciliilor a 48 de persoane care locuiesc in aceasta tabara. Daca sunt aduse dovezi, cu atat mai bine, dar sunt persoane in cazul carora nu am gasit dovezi privind adevaratul lor domiciliu”, a declarat el in cadrul unei intalniri cu presa la sediul sau de campanie din Saint-Denis.

Vezi aici componenta Biroului Electoral Central

Denuntand “nerespectarea conditiilor democratice”, Mathieu Hanotin constata “o crestere masiva la o singura adresa” si sustine ca “se indoieste de caracterul individual al demersului” de inscriere pe liste.

In opinia lui Didier Paillard, actualul primar din Saint-Denis si cap de lista al Frontului stanga-EELV-MRC la alegeri, “acuzatia grava de inscriere frauduloasa pe listele electorale a persoanelor de nationalitate romana” tine de “zvonuri” si “stigmatizare”.

Potrivit lui, terenul pe care traiesc acesti romani a fost pus la dispozitia orasului de stat si “gazduieste din aprilie 2012, 205 persoane, dintre care aproape 150 de adulti cu drept de vot. Aceste persoane locuiesc in Saint-Denis de peste cinci ani si au fost expulzate” dintr-o alta tabara in iulie 2010.

Bastion al comunistilor, cu 105.000 de locuitori, Saint-Denis este unul dintre simbolurile bataliei din cadrul stangii, care pleaca foarte divizata inaintea alegerilor municipale din Seine-Saint-Denis.