ROMANIA a avut in 2013 cel mai mare DEFICIT DE INCASARE a TVA din UE

Olanda, Finlanda si Suedia au consemnat, in 2013, CELE MAI MICI DEFICITE DE INCASARE a TVA in randul statelor membre UE (4 % din veniturile preconizate) in timp ce, la polul opus, CEL MAI MARE deficit de incasare a TVA a fost in Romania (41% din veniturile din TVA preconizate), arata un studiu prezentat vineri de Comisia Europeana, citat de Agerpres.

Deficitul de incasare a TVA este DIFERENTA dintre VENITURILE PRECONIZATE din TVA si veniturile din TVA EFECTIV COLECTATE de catre autoritatile nationale.

Comisia Europeana sustine ca gradul de colectare a TVA nu a inregistrat progrese semnificative in randul statelor membre UE, in 2013 comparativ cu 2012. In timp ce un numar de 15 state membre, incluzand Letonia, Malta si Slovacia, au realizat progrese, alte 11 state membre, precum Estonia si Polonia, au inregistrat o deteriorare.

CITESTE SI: PONTA: VOM AVEA UNUL DINTRE CELE MAI MODERNE SI PRO-DEZVOLTARE CODURI FISCALE DIN EUROPA

Potrivit studiului, in 2013 s-au pierdut 168 de miliarde euro din veniturile din TVA din cauza NERESPECTARII LEGISLATIEI PRIVIND TVA sau a necolectarii, adica echivalentul a 15,2% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre.

‘Acest studiu importat scoate in evidenta, inca odata, necesitatea pentru noi reforme in sistemele de colectare a TVA din UE. Cer statelor membre sa ia masurile necesare pentru a combate evaziunea fiscala si frauda fiscala la toate nivelele’, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

In Romania, din 2016 se va aplica o cota e TVA de 20%, in scadere fata de cota standard de 24% in prezent. In prezent, alimentele beneficiaza de cota redusa de TVA de 9%.

Potrivit executiei bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului 2015, incasarile din TVA au crescut cu 15,5% fata de perioada similara a anului trecut.

Sursa foto: informatia-zilei