ROMANIA a devenit membru al ORGANIZATIEI EUROPENE pentru CERCETARE NUCLEARA

ROMANIA a devenit membru cu drepturi depline al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN), informeaza un comunicat al Ministerului Educatiei remis sambata Agerpres.

Consiliul Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN), reunit joi, 18 iunie, la Geneva, a adoptat prin vot unanim Rezolutia de admitere a ROMANIEI ca membru cu drepturi depline in Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara. Admiterea ROMANIEI cu statut de membru cu drepturi depline in aceasta prestigioasa organizatie confirma valoarea si performantele inregistrate de cercetatorii romani, fizicieni si ingineri implicati in activitatile de cercetare stiintifica din cadrul proiectelor de mare anvergura desfasurate la CERN, releva sursa citata.

In prezent, ROMANIA participa cu 100 de cercetatori la experimentele organizate in cadrul LHC (The Large Hadron Collider) si LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS, dar si la reteaua globala GRID.

ROMANIA a fost acceptata ca stat candidat la CERN in decembrie 2008.

Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) — cu sediul la Geneva — a fost fondata in anul 1954 si este cel mai mare centru de cercetare in fizica particulelor elementare.

Principala activitate a institutiei o reprezinta fizica fundamentala, toate programele dezvoltate vizand teme care constituie prioritati stiintifice mondiale precum cercetarea aplicativa si dezvoltarea tehnologica sau formarea viitorilor specialisti.

Relatia ROMANIEI cu CERN dateaza din anul 1991 cand a fost semnat primul acord pentru implicarea cercetarii si industriei romanesti in programele organizatiei.

Sursa foto: rtv.net