Romania a emis OBLIGATIUNI in EURO pe piata externa de capital la o rata a dobanzii sub 3 la suta

Romania a emis, pentru prima data, OBLIGATIUNI in EURO pe piata externa de capital la o rata a dobanzii sub 3 la suta, se arata intr-un comunicat al Guvernului remis miercuri presei.

Astfel, Romania a emis OBLIGATIUNI cu maturitatea de zece ani in valoare de 1,5 miliarde euro, nivelul randamentului obtinut fiind cu 0,72 la suta sub nivelul de 3,701 la suta pe an obtinut la ultima emisiune similara in euro, de zece ani, lansata in luna aprilie a acestui an, potrivit sursei citate. “Apetitul semnificativ al investitorilor pentru titlurile de stat romanesti a permis subscrierea rapida, de 2,5 ori a volumului emis, ceea ce s-a reflectat in obtinerea unor conditii financiare atractive, fara a plati prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2,973 la suta pe an”, se spune in comunicat.

Citeste si: Standard&Poor’s a reconfirmat RATING-ul aferent DATORIEI GUVERNAMENTALE a Romaniei pe termen lung si scurt

Prin aceasta tranzactie, Romania prefinanteaza partial necesitatile de finantare externe aferente anului 2015, consolidand nivelul rezervei financiare in valuta, mai spune sursa citata.

“Nivelul scazut al costului mediu si participarea diversificata din partea investitorilor reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare a politicilor economice si aprecierii privind evolutia consolidarii fiscale si a reformelor structurale adoptate de actuala guvernare in ultimii doi ani”, mai arata Guvernul.

Emisiunea a fost administrata de catre HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale si Unicredit Bank.

Citeste si: Romania vrea sa vanda EUROBONDURI de UN MILIARD DE EURO inainte de ALEGERI

In ceea ce priveste alocarea obligatiunilor, acestea au mers catre investitori diferiti din Germania sau Austria (23 la suta), Marea Britanie (18 la suta), Europa Centrala si de Est (12 la suta), Italia (10 la suta), Romania (10 la suta), SUA nerezidenti (9 la suta), restul Europei (9 la suta), Benelux (5 la suta) si Asia si Orientul Mijlociu (4 la suta).

Referitor la distributia obligatiunilor pe categorii de investitori, administratorii de fonduri au adjudecat 62 la suta, restul alocarii mergand catre fonduri de asigurari sau pensii (21 la suta), banci (13 la suta) si banci centrale si alte tipuri de investitori (4 la suta).

Sursa foto: business24.ro