ROMANIA a fost CONDAMNATA la CEDO in cazul unui DETINUT cu probleme psihice care a MURIT in INCHISOARE

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marti Romania pentru lipsa unei anchete efective in cazul decesului unui detinut cu probleme psihice care acuza ca era agresat de gardieni si isi batea cuie in cap, caz semnalat de APADOR-CH.

CEDO a decis ca in cazul Ionel Garcea a fost incalcat articolul 2 din Conventia europeana a drepturilor omului, in sensul ca autoritatile nu au desfasurat o ancheta efectiva privind decesul acestuia din cauza lipsei ingrijirilor medicale corespunzatoare. 

Ionel Garcea a murit la 19 iulie 2007 la Spitalul Penitenciar Rahova. El fusese condamnat in 2002, la sapte ani inchisoare pentru un viol pe care nu l-a recunoscut niciodata. 

CITESTE SI: CEDO a condamnat GRECIA pentru TRATAMENTE INUMANE impotriva detinutilor, intre care si un ROMAN

Diagnosticat cu o boala psihica, Garcea a sustinut in repetate randuri ca a fost batut de gardienii inchisorii, intr-o astfel de ocazie fiind internat in stare de inconstienta. Conducerea penitenciarului a negat intotdeauna acuzatiile detinutului.

In 2007, aflat la Spitalul Penitenciar Jilava, Garcea si-a batut un cui in cap. El a fost operat intr-un spital civil si trimis apoi la Spitalul Penitenciar Rahova, unde a murit la o luna dupa operatie. Investigatiile oficiale ca urmare a decesului lui sunt inca in curs.

CITESTE SI: Senatorii propun ca statul sa faca, dupa condamnari la CEDO, actiune contra magistratilor care au comis erori

In opinia Curtii, faptul ca durata anchetei penale a depasit cinci ani face ca aceasta sa nu aiba un caracter efectiv.