ROMANIA a primit o noua RECOMANDARE din partea FMI

Romania inregistreaza performante bune in raport cu standardele fixate prin Codul de Transparenta Fiscala in multe domenii, potrivit concluziilor raportului de evaluare a transparentei fiscale publicat joi de Fondul Monetar International (FMI) si realizat la cererea Guvernului Romaniei de o echipa a Fondului in luna februarie 2014.

Un numar de 15 din cele 36 de dimensiuni ale Codului de Transparenta Fiscala sunt apreciate ca fiind bune sau avansate, 15 sunt considerate la un nivel de baza iar sase sunt considerate ca nu sunt inca indeplinite.

CITESTE SI: Comisia Nationala de Prognoza a modificat ESTIMAREA privind CRESTEREA ECONOMICA din acest an 

FMI subliniaza ca rapoartele fiscale nu includ sectorul marilor companii de stat, care sunt responsabile pentru aproximativ 10% din PIB. Pentru o imbunatatire a transparentei fiscale, institutia financiara internationala recomanda Romaniei extinderea acoperirii institutionale a rapoartelor fiscale pentru a include intregul sector public.

De asemenea, potrivit FMI, un mare volum de date cu privire la operatiunile, activele si pasivele Guvernului nu este consolidat intr-un set de declaratii financiare produse in conformitate cu standardele internationale.

Pe de alta parte, procesul bugetar al Romaniei s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, in conditiile in care cadrul bugetar pe termen mediu acopera aproximativ 97% din cheltuielile Guvernului, precum si prin infiintarea unei supravegheri fiscale independente. Cu toate acestea, erorile ridicate de prognoza a PIB-ului, in medie de aproximativ 4% din PIB, deficientele in evaluarea si supervizarea investitiilor publice si lipsa de punctualitate in aprobarea bugetelor anuale sugereaza ca este nevoie de noi progrese, precizeaza FMI.

Managementul riscurilor fiscale este evaluat drept avansat sau bun in identificarea si raportarea garantiilor guvernamentale si a riscurilor asociate cu administratiile publice insa raportarea cu privire la alte riscuri specifice, de genul expunerii pe sectorul financiar si a riscurilor de mediu, este limitata, asa cum este si analiza cu privire la potentialul impact al modificarilor in contextul mediului macroeconomic volatil.

CITESTE SI: CE: Romania inregistreaza un DEZECHILIBRU MACROECONOMIC care necesita monitorizare si actiuni la nivel de politic 

Raportul FMI face o serie de recomandari pentru a intari eforturile de reforma ale autoritatilor in domeniul transparentei fiscale. Printre acestea se numara imbunatatirea calitatii si integritatii rapoartelor fiscale si a rapoartelor financiare; includerea unor prognoze macroeconomice mai detaliate in documentele bugetare principale; cresterea transparentei documentatiei bugetare; extinderea analizelor si raportarii riscurilor fiscale.

Sursa foto: economica.net