ROMANIA a primit un RAPORT satisfacator din partea UEFA privind organizarea meciurilor la CE 2020

UEFA a publicat, miercuri, raportul de evaluare a celor 19 dosare de candidatura pentru organizarea unor partide din cadrul Campionatului European de fotbal din 2020, competitie ce va fi gazduita de 13 orase, si potrivit acestuia Romania mai are de rezolvat probleme de infrastructura.

Astfel, raportul scoate in evidenta slaba legatura dintre aeroportul international Henri Coanda si orasul Bucuresti:

“Bucurestiul este legat in mod suficient de toate destinatiile majore ale Europei, atat pe uscat, cat si aerian, in contextul in care pentru Euro-2020 aeroportul va juca un rol predominant. Aeroportul, centrul orasului si stadionul sunt mai degraba slab legate cu autobuze si capacitatea va trebui sporita considerabil. O noua linie de metro este planificata pentru 2020. Accesul pe ultimul kilometru la stadion este asigurat suficient de transportul public (linie de metrou in proiect, tramvaie si autobuze). Nu exista informatii privind parcul de mijloace de transport si nici despre sistemul de functionare. Capacitatea aeroportului international este suficienta astfel incat sa opereze traficul asteptat in 2020 si cel suplimentar datorat turneului. Autoritatea aeronautica civila a confirmat ca nu exista restrictii privind zborurile de noapte”, se arata la capitolul “Mobilitate” al raportului.

CITESTE SI: MIRCEA SANDU sustine in continuare CANDIDATURA Romaniei pentru CE 2020 

Alte aspecte de imbunatatit se intalnesc la stadion. Finalizata in 2011, Arena Nationala are o capacitate de 54.861 de locuri. Stadionul se afla in proprietatea Primariei Muncipiului Bucuresti si este administrat de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB). Conform UEFA, stadionul are o capacitate mare, dar nu intruneste toate conditiile forului european, una dintre acestea fiind numarul insuficient de locuri de parcare. In plus, nici numarul minim de loje permis de UEFA nu este indeplinit de Arena Nationala.

De asemenea, cerintele UEFA in ceea ce priveste ospitalitatea nu sunt intrunite in totalitate. Problema o reprezinta faptul ca facilitatile oferite sponsorilor si corporatiilor trebuie construite in afara Arenei Nationale. Centrul Media trebuie construit de asemenea in afara arenei.

In ceea ce priveste locurile de cazare, numarul acestora este la limita, iar cele de categorie inferioara acopera doar partial cerintele UEFA. Insa preturile sunt competitive, iar autoritatea nationala de turism a promis ca tarifele nu vor creste cu ocazia turneului. Terenurile de antrenament sunt de inalt standard, se arata in raport, chiar daca una dintre optiuni are ca destinatie exclusiva rugbiul, fiind nevoie de unele modificari in acest caz.

Raportul mai remarca experienta limitata a municipalitatii bucurestene in organziarea unor evenimente majore si ca planificatele investitii in infrastructura din zona stadionului nu au fost elaborate in amanunt.

Raportul este rezultatul unui atent proces de evaluare, efectuat timp de trei luni de administratia UEFA si a fost transmis membrilor Comitetului Executiv al forului de la Nyon, inainte de desemnarea oraselor-gazda, la 19 septembrie 2014.

UEFA a primit 19 dosare de candidatura pentru Campionatul European din 2020, care concureaza pentru 12 pachete standard (un meci din optimi sau sferturi si trei din faza grupelor) si un pachet special (finala si semifinalele).

Federatiile nationale si orasele pentru care s-au trimis la UEFA dosare de candidatura sunt urmatoarele: Azerbaidjan (Baku), Belarus (Minsk), Belgia (Bruxelles), Bulgaria (Sofia), Danemarca (Copenhaga), Anglia (Londra), Macedonia (Skopje), Germania (Munchen), Ungaria (Budapesta), Israel (Ierusalim), Italia (Roma), Olanda (Amsterdam), Irlanda (Dublin), Romania (Bucuresti), Rusia (Sankt Petersburg), Scotia (Glasgow), Spania (Bilbao), Suedia (Stockholm), Tara Galilor (Cardiff).

CITESTE SI: UEFA a anuntat cand se vor cunoaste stadioanele pe care se va juca la EURO 2020 

Dintre acestea, doar Anglia (Londra) si Germania (Munchen) au aplicat si pentru pachetul special. Fiecare tara desemnata organizatoare poate gazdui meciuri din cadrul Euro-2020 pe un singur stadion.

Comitetul Executiv al UEFA a anuntat, la 25 ianuarie 2013, ca editia din 2020 a Campionatului European, an in care se vor implini 60 de ani de la infiintarea competitiei, se va desfasura in 13 orase, sub titulatura de “EURO pentru Europa”.

Sursa foto: uefa.com