Romania a suferit corectii de 285 milioane euro in anul 2013, mai mari decat in 2012. Raport CE

ROMANIA a suferit CORECTII FINANCIARE de 285 milioane de euro in 2013, in crestere fata de 2012, din cauza neregulilor depistate in absorbtia fondurilor europene. Anuntul a fost facut, vineri, de Comisia Europeana, in Raportul anual privind protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene si lupta impotriva fraudei.

Cea mai mare parte a corectiilor suferite de Romania in anul 2013, 219 milioane euro, se refera la banii din Fondul social european, din care este finantat in primul rand Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), dar si Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA).

Citeste si: ISARESCU, despre ECONOMIA ROMANEASCA: Avem clar un cerc vicios

Alte corectii s-au aplicat la proiectele finantate din: Fondul european de garantare agricola (FEGA) – 28  milioane de euro, Fondul de coeziune – 21  milioane de euro, Fondul de dezvoltare rurala – 17 milioane de euro.

In anul 2013, Romania a absorbit fonduri europene de peste 5,5 miliarde de euro, dar a contribuit la bugetul UE cu 1,5 miliarde de euro, rezultand un sold pozitiv de 4 miliarde de euro, potrivit Programului de convergenta al Guvernului.

Citeste si: FMI: Impartasim obiectivul REDUCERII CAS, dar vrem sa intelegem cum va fi acoperit DEFICITUL

Raportat la acest sold, corectiile financiare reprezinta circa 7,1%.

In anul 2012, Romania a suferit corectii financiare de 139 milioane de euro. Dar si absorbtia de bani europeni a fost mai redusa: tara a tras atunci 3,4 miliarde de euro si a contribuit la bugetul UE cu 1,3 miliarde de euro, rezultand un sold pozitiv de 2,1 miliarde de euro. Raportat la acest sold, in anul 2012, corectiile financiare asupra Romaniei au fost de 6,6%.

Sursa foto: business24.ro