Romania a trimis militari in Ucraina

Romania a trimis 14 militari in Ucraina, pentru a participa la un exercitiu multinational. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apararii Nationale (MApN), in perioada 3 – 5 septembrie, se desfasoara, in Ucraina, exercitiul multinational “Blonde Avalanche 2014”, la care vor participa si 14 militari romani din Brigada 10 Geniu “Dunarea de Jos”.

Editia 2014 se va desfasura in localitatile Starici si Vinogradiv si are ca scop instruirea personalului Batalionului multinational de geniu pentru executarea unor misiuni specifice de limitare si inlaturare a consecintelor calamitatilor naturale, in bazinul raului Tisa.

Citeste si: Rebelii din Ucraina vor un “STATUT SPECIAL”

Din cele 11 editii precedente, “Blonde Avalanche” a fost desfasurat pe teritoriul Romaniei in 2004, la Vintu de Jos, jud. Alba, in 2008, la Martinesti, jud. Cluj, si la Braila, in 2012. 

Exercitiul se desfasoara anual, in baza Legii nr. 583 din 24 octombrie 2002, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei, Guvernul Republicii Slovace, Cabinetul de Ministri al Ucrainei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Batalionului multinational de geniu, semnat la Budapesta, la 18 ianuarie 2002.