ROMANIA are al 7-lea cel mai mare cost al contributiilor de ASIGURARI SOCIALE din Europa

Romania a ajuns statul cu al 7-lea cel mai mare cost al  contributiilor de asigurari sociale din 27 de tari ale Spatiului Economic European (SEE), dupa ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminata de la 1 februarie 2017, potrivit unei analize realizate de Deloitte Romania, citata de Hotnews.ro.

Din 2018, Romania ar putea sa revina aproape de mijlocul clasamentului, pe pozitia 11, luand in considerare reducerea ratei cumulate a contributiilor de la 39,25% la 35%, prevazuta in programul de guvernare. Totusi, aceasta masura de diminuare a ratei procentuale vine la pachet cu o majorare a venitului salarial brut cu  22,75% pentru a mentine valoarea neta a salariului.

Daca nu ar fi luata in calcul aceasta majorare si ar fi efectuata o analiza comparativa a costurilor asigurarilor sociale plecand de la un venit net, si nu unul brut crescut artificial, Romania ar putea ajunge chiar pe podiumul tarilor cu costurile cele mai ridicate de asigurari sociale. Romania a ajuns statul cu al 7-lea cel mai mare cost al  contributiilor de asigurari sociale din 27 de tari ale Spatiului Economic European (SEE), dupa ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminata de la 1 februarie 2017, potrivit unei analize realizate de Deloitte Romania.

Din 2018, Romania ar putea sa revina aproape de mijlocul clasamentului, pe pozitia 11, luand in considerare reducerea ratei cumulate a contributiilor de la 39,25% la 35%, prevazuta in programul de guvernare.

Citeste intreg articolul AICI.

Sursa foto: bursa