România are cea mai mare inflație din UE, pentru a opta lună consecutiv

România a avut în septembrie, pentru a opta luna consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele membre ale Uniunii Europene. Avansul prețurilor de consum a fost de 4,7%, similar cu cel înregistrat în august, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citat de Agerpres.

Rată anuală a inflației în Uniunea Europeană (UE) s-a situat la 2,2% în septembrie, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro inflația a urcat până la 2,1% de la 2% în august.

Citește și: ÎNCREDEREA ROMÂNILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ SE PRĂBUŞEŞTE PE ZI CE TRECE

În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în România (4,7%), Ungaria (3,7%) și Bulgaria (3,6%), iar cele mai scăzute în Danemarca (0,5%), Grecia (1,1%) și Irlanda (1,2%). Comparativ cu situația din august 2018, rată anuală a inflației a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru (inclusiv în România) și a crescut în 14 țări.

Cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut prețurile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de prețurile la servicii (0,57 puncte procentuale) și de cele la alimente, alcool și țigări (0,51 puncte procentuale).

Sursă foto: politico