România are de recuperat sute de milioane de dolari de la ”prietenii” lui Ceaușescu

”Prietenii” lui Nicolae Ceaușescu datorează României sute de milioane de dolari, sumă ce reprezintă creanțe din activitatea de export derulată înainte de decembrie 1989. Partea proastă este că autoritățile române par neputincioase în fața argumentelor și tragerilor de timp invocate de țările datornice.

Din cele 775,8 milioane de dolari americani pe care România trebuie să-i recupereze, 534,5 milioane reprezintă creanțe soluționate și reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin Hotărâri ale Guvernului, care se află în diferite stadii de încasare.

În 2019, țara noastră a reușit să recupereze suma de 61 de milioane de dolari conform unui document al Ministerului Finanțelor Publice. Înafara creanțelor în dolari, România mai are de încasat și 1,5 miliarde ruble transferabile de la Cuba, care refuză începerea negocierilor cu privire la cursul folosit pentru conversia rublelor în dolari.

Deocamdată Libia nu poate rambursa niciun cent din cauza situației politice, Coreea de Nord ar trebui să plătească prin export dar economia sa este la pământ, iar Guineea a plătit doar două tranșe din datorie apoi a invocat virusul Ebola și lovitura de stat. În același timp, somalezii nu pot fi contactați, singura țară care își achită din datorii la timp fiind Irak.

Astfel, în perioada 01.01.2009 – 31.03.2028, este stabilit faptul ca statul român să încaseze suma de 9.77,1 milioane dolari SUA, având în vedere că Republica Irak se bucură de toate cele trei etape de reducere a datoriei externe, în cuantumul total de 80%, potrivit Minutei de înțelegere semnată în luna noiembrie a anului 2014 cu statele creditoare membre ale Clubului de la Paris, notează Ministerul Finanțelor Publice. Până acum, în baza Acordului bilateral, s-a primit suma de 456,7 dolari SUA, ceea ce reprezintă primele 19 tranșe din dobânda datorată de Irak și 13 rate de capital.

Sursa foto: adevarul