Romania a inregistrat in trimestrul al doilea din 2016 cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana. Astfel, economia a inregistrat o crestere de 1,5% fata de trimestrul anterior si de 5,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica Eurostat, citat de News.ro.
La nivelul zonei euro, economia a avansat in trimestrul al doilea cu 0,3%, iar la nivelul Uniunii Europene cu 0,4%, fata de primul trimestru al acestui an. Pe langa Romania, cresteri economice ridicate, fata de trimestrul anterior, au mai fost consemnate in Polonia si Slovacia (0,9%), Spania, Bulgaria si Cipru (0,7%). Economia Greciei a avansat cu 0,3%.
Raportat la trimestrul al doilea din 2015, economia Romaniei a consemnat o crestere de 5,9% in intervalul aprilie-iunie, cel mai ridicat ritm din UE. Cresteri ridicate au mai fost inregistrate in Slovacia (3,7%), Suedia (3,1%) si Polonia (3%). Economia Greciei s-a contractat cu 0,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Economia zonei euro a crescut cu 1,6% fata de trimestrul al doilea din 2015, iar cea a Uniunii Europene cu 1,8%. Potrivit Eurostat, Romania a inregistrat si in primul trimestru din 2016 cea mai mare crestere economica din UE.
Cel mai rapid ritm de crestere din 2008
Institutul National de Statistica a anuntat, vineri, ca economia romaneasca a crescut in trimestrul al doilea din acest an cu 6% fata de aceeasi perioada din 2015 si cu 1,5% fata de trimestrul precedent, potrivit primelor estimari.
Astfel, economia Romaniei a inregistrat in trimestrul doi din acest an cel mai rapid ritm de crestere din 2008, peste estimarile analistilor, avansul fiind sustinut de un boom al consumului, pe fondul reducerilor de taxe si al majorarii salariilor.
Acest lucru inseamna ca aceasta crestere a economiei Romaniei in T2 a consemnat cel mai rapid ritm din ultimii 8 ani, potrivit Agerpres. Pentru intregul an 2016, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Guvernul Romaniei estimeaza un avans economic de 4,2%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) mizeaza pe o crestere de 4%.
Sursa foto: bursa