România, Cehia, Ungaria au blocat o declarație comună a UE

România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice, informează site-ului cotidianului Times of Israel, citat de Mediafax.
 
Diplomați europeni și oficiali israelieni au afirmat că declarația comună, elaborată la inițiativa Franței, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acțiunii Washingtonului. Potrivit televiziunii, declarația comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state – Israel și Palestina, statutul orașului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar țările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.
 
Președintele ceh Miloš Zeman și-a exprimat sprijinul pentru mutarea ambasadei țării sale la Ierusalim, însă prim-ministrul de la Praga, Andrej Babiš, se opune. Totodată, premierul român Viorica Dăncilă s-a pronunțat în favoarea mutării, însă președintele Klaus Iohannis se opune, menționează publicația israeliană.

Postul Hadashot TV a relatat miercuri că mai mulți diplomați europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franța și Germania, vor boicota ceremonia programată să aibă loc săptămâna viitoare cu ocazia inaugurării ambasadei americane la Ierusalim. Guvernul Benjamin Netanyahu a invitat întreg corpul diplomatic din Israel la ceremonie.

“Este un pic ciudat să ne invite la un eveniment față de care ne opunem și pe care îl condamnăm. Americanii au fost mai abili și au știut dinainte să nu ne invite ca să nu se facă de rușine”, a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de Hadashot TV. Ministerul de Externe israelian a transmis că “30 din 86 de ambasadori” au răspuns afirmativ la invitație.

Sursa foto: realitatea