ROMANIA CONDAMNATA la CEDO pentru DOSARUL REVOLUTIEI

ROMANIA a fost condamnata, marti, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru SUPERFICIALITATEA cu care s-a desfasurat ancheta in DOSARUL REVOLUTIEI. Astfel, 17 cetateni ROMANI, victime sau rude ale decedatilor in timpul evenimentelor sangeroase din decembrie 1989, vor fi despagubiti de statul roman cu sume incepand de la 15.000 de euro, informeaza postul B1 Tv.

Reamintim ca, primul adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, cel care indeplineste si functia de procuror general interimar, a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) DOSARUL REVOLUTIEI, pentru a fi reanalizat.

Informatia a fost confirmata luni de Biroul de presa al Parchetului General, iar cererea lui Bogdan Licu adresata instantei supreme vine dupa ce presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a facut o noua plangere impotriva solutiei de clasare a dosarului. Daca plangerea depusa de Maries va fi admisa, atunci dosarul va fi redeschis.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, ranirea a 1.855 de persoane prin impuscare, ranirea a 343 de persoane in alte imprejurari si retinerea a 924 de persoane.

Ulterior, Asociatia 21 Decembrie si peste 100 de victime si urmasi ai celor care au avut de suferit in decembrie 1989 au atacat la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia procurorilor militari de inchidere a dosarului.

Pe 22 ianuarie 2016, judecatorii de la instanta suprema au respins plangerea depusa de Asociatia 21 Decembrie 1989, insa alte zeci de plangeri asemanatoare inca se afla pe rolul instantei.

Sursa foto: jurnalul