ROMANIA este din nou CASTIGATOARE la cea mai mare competitie de stiinta si inginerie din lume pentru liceeni

Tanarul DANIEL COSOVANU, din Solca, judetul Suceava, a castigat PREMIUL SPECIAL la INTEL INTERNATIONAL SCIENCE AND ENGINEERING FAIR, cea mai mare competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor, au anuntat luni reprezentantii companiei Intel in Romania.

Daniel a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare care pot fi folosite la incalzirea unei locuinte. El a castigat premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiza si claritate in stiinta si tehnologie.

Proiectul lui DANIEL COSOVANU, ”Generator solar de aer cald: constructie si aplicabilitate”, consta in realizarea unor panouri solare ce reutilizeaza dozele de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la incalzirea locuintelor. Folosind informatii meteo oferite de programul ”NASA Surface Meteorology and Solar Energy: Global Data Sets”, DANIEL COSOVANU a efectuat un studiu de aplicabilitate la nivel global. Aceasta inventie reprezinta o alternativa low-cost pentru incalzirea locuintei in timpul zilelor senine sau partial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Proiectul este unul ecologic, deoarece generatorul nu polueaza si nu necesita energie electrica, si necostisitor pentru ca inlocuieste cu usurinta combustibilii fosili folositi pentru incalzirea camerelor dintr-o casa.

In urma studiului de aplicabilitate, calculand zonele in care generatorul prezinta utilitate practica, utilizand parametrii unei camere medii pentru pierderile energetice si temperaturile specifice fiecarei luni de pe fiecare punct de pe glob, s-a constatat ca generatorul solar de aer cald poate fi folosit pentru incalzirea termica oriunde atata timp cat in zona respectiva este zi.

Premiul intai la editia din acest an la INTEL INTERNATIONAL SCIENCE AND ENGINEERING FAIR, un program al Society for Science & the Public, a fost castigat de Nathan Han, 15 ani, din Boston pentru realizarea unei platforme software cu ajutorul careia se pot studia genele mutante care cauzeaza cancerul la san.

Cu ajutorul bazei de date publice, Han a studiat caracteristicile principale ale mai multor mutatii ale genei supresoare ale tumorii de cancer la san gena 1 si a creat o platforma software care sa deosebeasca mutatiile care cauzeaza boala de cele normale. Studiul sau a avut o precizie de 81 la suta si poate fi folosit cu o acuratete mai mare pentru a detecta alte gene mutante cauzatoare de cancer la san gena 1. Han a primit Premiul Gordon E. Moore, in valoare de 75.000 de dolari, premiu numit dupa cofondatorul Intel, fost presedinte si CEO.

Citeste si: Trei MEDALII DE ARGINT pentru elevii romani, la Olimpiada Asiatica de Fizica

”Lumea are nevoie de oameni de stiinta, creatori si antreprenori pentru a crea locuri de munca, a stimula cresterea economica si a rezolva situatii presante intampinate la nivel global. Intel crede ca tinerii sunt elementul cheie pentru inovare si credem ca acesti castigatori vor inspira si mai multi elevi sa se implice in stiinta, tehnologie, inginerie si matematica, domeniile care stau la baza creativitatii”, a declarat Wendy Hawkins, directorul executive al Intel Foundation.

In acest an la INTEL INTERNATIONAL SCIENCE AND ENGINEERING FAIR au participat mai mult de 1.700 de tineri oameni de stiinta, selectati din 435 de targuri afiliate din 70 de tari. In plus fata de castigatorii deja mentionati, peste 500 de finalisti au primit premii pentru proiectele lor. Premiile au inclus 17 castigatori “Best of Category”, care au primit fiecare cate 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu cate 1.000 de dolari fiecare scoala si targ pe care castigatorii le-au reprezentat. In plus, Intel Foundation a prezentat un numar de elevi care au beneficiat de premii experientiale, incluzand o tabara de 11 zile in China pentru participarea la cea mai mare competitie de stiinta la nivel national, pentru a discuta cu cercetatorii din laboratoarele Intel din Shanghai si a vizita Baza de cercetare a ursilor Panda din Chengdu.

Citeste si: Elevii romani au obtinut 5 medalii de AUR, o medalie de ARGINT si una de BRONZ la OLIMPIADA Internationala de Chimie

Society for Science & the Public, o organizatie nonprofit dedicata implicarii publicului in proiecte de cercetare stiintifica si educatie, detine si administreaza INTERNATIONAL SCIENCE AND ENGINEERING FAIR inca din 1950, de la inceputul sau ca National Science Fair.