Romania estimeaza contributia PROSTITUTIEI si DROGURILOR in PIB de patru ori sub Marea Britanie

Institutul National de Statistica (INS) apreciaza ca includerea in PIB a activitatilor ilegale, cum sunt PROSTITUTIA, DROGURILE si CONTRABANDA, ar putea avea un impact de cel mult 0,2 la suta, in timp ce Marea Britanie estimeaza ca doar PROSTITUTIA si DROGURILE au o contributie de 0,8 la suta din PIB.

Biroul de statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra in vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactiva in crestere a PIB din 2009 cu 2,3 la suta, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari).

Autoritatea pentru statistica a estimat ca activitatile ilegale, cu precadere prostitutia si importul, productia si distributia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire in revizuirea pozitiva a PIB. Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din aceasta suma reflecta impactul financiar al PROSTITUTIEI in economia britanica.

Romania, alaturi de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activitati in calculul PIB, potrivit ESA 2010, alaturi de cheltuielile de inarmare si cercetare-dezvoltare figurand si valoarea adaugata bruta din activitati ilegale, precum PROSTITUTIE, TRAFIC DE DROGURI si CONTRABANDA.

INS a derulat in ultimul an si jumatate o cercetare finantata din fonduri europene pentru a evalua impactul aplicarii ESA 2010 si a estimat o contributie in PIB de aproximativ unu la suta.

“Din estimarile foarte preliminare, toate revizuirile nu o sa depaseasca unu la suta. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare in alte state, din pacate. La o prima citire a datelor, pentru ca mai sunt si cheltuielile de la armata si altele, probabil ca impactul activitatilor ilegale nu poate sa fie mai mult de 0,1-0,2 la suta”, a declarat luni Adriana Ciuchea, directorul Directiei Conturi Nationale din INS, potrivit Mediafax.

Citeste si: PROSTITUTIA si VANZARILE DE DROGURI vor fi incluse in calcularea PIB-ului Italiei

Ea a aratat ca in prezent este inclusa in PIB economia neobservabila, adica acele activitati legale care se deruleaza ilegal, si care variaza in ultimii ani intre 22 la suta si 23 la suta din PIB.

Fiind o evaluare care se raporteaza la PIB, deci nu o comparatie care sa tina cont neaparat de puterea de cumparare, s-ar putea trage concluzia ca activitatile din Romania privind PROSTITUTIA si TRAFICUL DE DROGURI sunt de cel putin patru ori mai reduse decat in Marea Britanie.

Ciuchea spune ca estimarile se vor rafina in timp, aratand ca exista limitari obiective mai ales in ceea ce inseamna estimarea valoarii adaugate brute privind traficul de droguri catre alte state europene si exportul de servicii de PROSTITUTIE.

Ea a aratat ca pot exista diferente metodologice si in ceea ce inseamna PROSTITUTIA DE LUX, fiind mai dificil de facut diferentierea dintre prostituate si femeile “intretinute”.

Estimarea pare conservatoare mai ales daca se au in vedere estimarile privind TRAFICUL DE TUTUN SI ALCOOL, care potrivit Consiliului Fiscal, aduc doar la bugetul de stat prejudicii anuale de 2,3 miliarde de lei (525 milioane euro).

Doar pentru tutun, estimarile realizate de marii producatori impreuna cu vama plaseaza CONTRABANDA peste 15 la suta ca volum, in conditile in care valoarea comercializata oficial, care include taxe si accize, se ridica la peste 3 miliarde de euro.

Avand in vedere ca valoarea adaugata bruta din activitati ilegale este echivalenta cu adaosul comercial, de regula peste 50 la suta, rezulta ca doar CONTRABANDA cu tutun ar aduce un plus la PIB de circa 100-150 de milioane euro.

Citeste si: DECIZIE UE: Veniturile ilegale vor fi calculate, din acest an, in PIB

Valoarea estimata pentru 2012 de INS pentru PROSTITUTIE, TRAFIC DE DROGURI si CONTRABANDA, de 0,2 la suta din PIB echivaleaza cu circa 1,2 miliarde lei (270 de milioane euro).

Italia a anuntat, de asemenea, ca va include incepand din acest an PROSTITUTIA si VANZARILE ILEGALE DE DROGURI in calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene.

De altfel, Italia, la fel ca si alte state, a realizat in urma cu mai multi ani estimari privind contributia la PIB a activitatilor ilegale, dar nu le-a inclus in PIB-ul oficial, intrucat ar fi fost obligata sa majoreze concomitent contributia platita la bugetul UE. Multe state vor constata dupa septembrie ca vor achita sume mai mari la bugetul UE odata cu revizuirile PIB, astfel ca subdimensionarea voluntara nu poate fi exclusa.

Sursa foto: stirileprotv.ro