România îl expulzează pe adjunctul atașatului militar de la Ambasada Rusiei la București

Reacția Moscovei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, luni, că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Update: Rusia a replicat imediat după ce România a declarat un diplomat rus persona non grata. ”Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte bine procedura măsurilor reciproce de răspuns la paşii corespunzători în relaţia cu Moscova”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pentru agenţia de presă oficială TASS.

“Această decizie este incontestabil una neprietenoasă și nu îmbunătățește relațiile internaționale dintre Rusia și România”, a declarat pentru agenția TASS ambasadorul Valery Kuzmin. “În conformitate cu convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns”, a mai spus acesta. ”Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice nu impune explicarea motivelor pentru astfel de demersuri”, a adăugat ambasadorul Rusiei la București.

Știre inițială

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin.

Premierul Florin Cîțu a pus despre expulzarea unui diplomat rus că: ”Această decizie nu are legătură cu ce se întâmplă în Cehia sau în Europa!”

Sursa foto: realitatea